A XIII-a ediție a festivalului „Lada cu Zestre” s-a deschis vineri, 25 mai, la Piatra Neamț. Deschiderea manifestării, ajunsă tradițională, s-a bucurat de prezența autorităților locale și județene, co-organizatori de altfel, împreună cu Complexul Muzeal Județean, ai festivalului de artă populară. Ediţia de anul acesta se încadrează în tematica Centenarului Marii Uniri și abordează, prin lucrări de artă populară, patrimoniul etnografic românesc.

lada cu zestre 2018 2„Suntem la un festival de tradiții și mă bucur că sunt alături de dv, alături de meșterii populari, alături de toți purtătorii de folclor, de artă meșteșugărească și nu putem decât să le mulțumim că duc mai departe identitatea națională. Este o modalitate prin care aducem respect poporului român”, a spus Daniela Soroceanu, prefect al județului Neamț.

„Vreau să le urez bun venit tuturor și oaspeților din Republica Moldova și să le spun că astfel evenimente în anul Centenarului fac ca unitatea poporului român să fie mai vie ca niciodată, și faptul că avem participanți din Republica Moldova la acest frumos festival este o bucurie pentru noi și un pas înainte. Vreau să vă asigur de sprijinul Consiliului Județean ori de câte ori va fi nevoie și vreau să vă felicit și cred că noi, autoritățile publice locale, mereu vom răspunde pozitiv solicitărilor de a susține financiar astfel de evenimente”, a spus Ionel Arsene, președinte al CJ Neamț în cuvântul de deschidere adresat meșterilor populari participanți.

lada cu zestre 2018 1„Trebuie să spun faptul că sunt perfect de acord cu faptul că instituțiile statului să pună mână de la mână și să organizeze lucruri frumoase, iar în această situație, iată un eveniment care aduce în fața noastră tradiția poporului român, atât de frumoasă și care are șansa să fie păstrată prin meșterii populari. Să știți că numărul 13 este cu noroc la Piatra Neamț. Felicitări și succes!”, a spus Dragoș Chitic, primar al municipiului Piatra Neamț.

La ediția din acest an a festivalului „Lada cu Zestre” se vor decerna și câteva distincții – Premiul pentru creaţie în arta populară şi Premiul pentru promovarea artei populare, acordate de CJ Neamţ, şi Premiul „Neculai Popa„, iniţiat de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ în memoria renumitului creator popular de la Târpeşti. În plus, anul acesta, Adunarea generală a Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova se va desfăşura în cadrul Festivalului de Artă Populară „Lada cu zeste”. (E.C.)

Articolul precedentFocar de rujeolă la Doljeşti: 9 cazuri confirmate * DSP a cerut 4.400 doze de vaccin ROR
Articolul următorMicrobuzul morții de la Viișoara avusese pană cu 3 zile înainte de accident
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.