szeremle01Vineri, 31 iulie, va debuta a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “CEAHLĂUL”. La ora 17,00, la Consiliul Judeţean va avea loc prezentarea oficială a oaspeţilor. De la ora 18,00 este programată parada portului popular – pe traseul T.T. – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel “Ceahlău” – T.T., urmând ca de la ora 19,00, la Piaţa Turnului, să înceapă spectacolul folcloric. Vă propunem să faceţi cunoştinţă cu oaspeţii ediţiei de anul acesta.

Szeremle a fost unul dintre primele sate care au înfiinţat o formaţie de dans popular, în 1927. Cu excepţia anilor celui de-al doilea Război Mondial, activitatea formaţiei s-a desfăşurat neîntrerupt încă de atunci, aceasta aniversând, în 2007, 80 de ani de existenţă. În afara spectacolelor din Ungaria, dansatorii au reprezentat satul natal, Szeremle, în străinătate, în numeroase ţări, din Suedia până în Italia şi din Germania până în Turcia.

Misiunea principală a Companiei de Dans este aceea de a cultiva şi de a promova tradiţiile populare din Szeremle, dar repertoriul acesteia cuprinde şi dansuri tradiţionale reprezentative pentru cele mai importante grupuri etno-culturale ale Ungariei. Coregrafii formaţiei sunt Ignác Kádár şi Anett Nagy, directorul este Zsuzsa Kissné Kovács, în timp ce dansatorul principal este Zoltán Kis.

Grupul este acompaniat, de 16 ani, de Orchestra Bácska. Aceasta interpretează cântece tradiţionale ungureşti de peste 20 de ani şi are în componenţă, ca membri permanenţi, pe Gabriella Eördögh (vioară), Tibor Kis (violă) and Zoltán Ótott Kovács (contrabas).

Repertoriul formaţiei include: dansuri din Szeremle, “Csardas”, dansuri din Câmpiile sudice, “Viharsarok”, Dansul fetelor din Gagybátor, dansuri din regiunea Satu Mare, “Atmosferă în Rimóc”, “Dans ritmat din Szék”, dansuri din Bonţida, dansuri ale Ceangăilor din Moldova, dansuri din Csíkszentdomonkos.

Articolul precedentNEAMŢ: Locul al II-lea pe țară la automodelism
Articolul următorCeahlăul II la un pas de excludere din Liga a III-a! Vezi de ce!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.