0:00

FESTIVALUL DE DATINI ŞI OBICEIURI “STEAUA SUS RĂSARE”, ediţia XLVIII, 27 – 28 decembrie 2016, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCentrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ, sub patronajul Consiliului Judeţean, organizează, cea de-a XLVIII-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă “Steaua sus răsare”. Manifestarea a fost iniţiată în anul 1969. De atunci, în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, sunt invitate la Piatra-Neamţ cele mai spectaculoase formaţii de colindători din judeţ şi din ţară. Anul acesta manifestarea se înscrie în proiectul complex “Târgul de Crăciun la Neamţ” şi, ca noutate absolută, va fi întinsă pe parcursul a două zile: 27 şi 28 decembrie.

În prima dintre ele, marţi, 27 decembrie, începând cu ora 16:00, alaiul format din 11 grupuri folclorice, va participa la o paradă a costumelor. Pe traseul cuprins între Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel “Ceahlău” – Teatrul Tineretului nemţenii vor avea ocazia să ia cunoştinţă cu formaţiile participante şi, totodată, să admire diversitatea costumelor invitaţilor. Acestea sunt, în ordinea în care vor putea fi văzute în paradă, Ansamblul folcloric “Floricică de la munte” (al Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ), Ansamblul folcloric “Muguraşii Mărginenilor” , Alaiul de Datini şi Obiceiuri din Farcaşa, “Arnăutii” din Bălţăteşti, Alaiul de Datini şi Obiceiuri din Răuceşti, Alaiul de Datini şi Obiceiuri din Pânceşti, “Urşii giroveni”, Alaiul de Datini şi Obiceiuri din Trifeşti, Alaiul de Datini şi Obiceiuri din comuna Ştefan cel Mare, Alaiul de Datini ţi Obiceiuri din Urecheni şi Ansamblul folcloric “Izvoarele Borcuţului” (Borca).

În continuarea Festivalului, cetele de colindători, urători şi mascaţi vor întâmpina publicul la scena amplasata la Curtea Domneasca, acolo unde, începând cu ora (aproximativă) 17:00 va începe un amplu spectacol în care frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi a sorcovei vor fi în plin plan. De asemenea, jocul arhaic al caprei, al ursului şi al cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieţii şi al morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, ne induc ideea că în aceste zile asistăm la moartea timpului şi renaşterea sa imediată, pentru a o lua de la capăt într-un nou an. (Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”)

Articolul precedentKaufland – program de sărbători (Crăciun şi Anul Nou)
Articolul următorAccident mortal în seara de Crăciun
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.