Festivalul de artă populară tradițională „Lada cu zestre”, eveniment de tradiție la Piatra Neamț, ajuns la a XIV-a ediție, s-a deschis oficial vineri, 24 mai 2019, în parcul central al municipiului Piatra Neamț.

Meșteri populari din județ și din toate zonele țării expun, timp de trei zile, în centrul orașului, piese de artă populară făcute cu dragoste pentru tradiția românească.

Ediția din acest an este organizată de Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Neamț, Centrul de Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, împreună cu Primăria și Consiliul Local Piatra Neamț, cu participarea Fundației Cultural-Științifice „Constantin Matasă” Neamț, Asociației Meșterilor Populari din Moldova și Asociației Meșterilor Populari din Ținutul Neamțului.

Din partea Consiliului Județean Neamț, administratorul public Cătălin Chiței Chiței a transmis mesajul președintelui Ionel Arsene: „Hristos a Înviat! Vă adresez cuvântul de bun venit din partea domnului președinte Ionel Arsene și mesajul că noi, Consiliul Județean Neamț, vom fi alături de tot ce înseamnă valorile tradiționale românești, acum și pe viitor, și vom încerca să stimulăm păstrarea și folosirea lor, dar și modernizarea societății”.

La rândul său, primarul Dragoș Chitic a vorbit despre dorința municipalității de a sprijini în continuare acest festival: „Pentru mine, este o mare bucurie atunci când văd că se organizează evenimente în municipiul Piatra Neamț, evenimente care dezvoltă orașul, atrag turiștii și pun în valoare frumusețile acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu. Ce frumos s-a îmbrăcat parcul central cu portul tradițional românesc, atât de frumos și atât de apreciat! Felicit Complexul Muzeal Județean Neamț, pentru că duce mai departe acest festival important inclus în calendarul anual al municipiului Piatra Neamț, și doresc mult succes în continuare. Îi felicit și pe cei care duc mai departe tradițiile și portul popular al acestui popor extraordinar”.

Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Artă și Etnografie din Piatra Neamț, a subliniat că ediția din acest an a festivalului „Lada cu zestre” este dedicată și împlinirii a 100 de ani de la nașterea meșterului popular Neculai Popa: „În cadrul celor trei zile de festival, juriul, alcătuit din reprezentanții muzeelor de profil din țară, va acorda premii. De asemenea, Consiliul Județean Neamț acordă două premii meșterilor populari și, din anul 2011, Complexul Muzeal acordă Premiul «Neculai Popa». Să ne amintim de dumnealui și să-i dedicăm această ediție meșterului nostru popular de la a cărei naștere se împlinesc 100 de ani”.

Festivalul găzduiește, în secțiunea științifică, un simpozon intitulat „Tradiție și continuitate” dedicat portului tradițional românesc, ce va avea loc sâmbătă dimineață și la care și-au anunțat participarea reprezentanți ai Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” București, ai Muzeului Țăranului Român și ai Institutului Național al Patrimoniului.

GALERIE FOTO:

Articolul precedentBeat și fără permis, a intrat cu mașina în monumentul eroilor din Tazlău
Articolul următorSumă record pentru investiții în spitalele nemțene: 20 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente medicale și un nou spital județean de urgență
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.