Eclipsă de Superlună! Harta locurilor de unde pot fi văzute cele două fenomene, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn fenomen astronomic rar va avea loc în noaptea de 27 spre 28 septembrie: Super Luna şi eclipsa de Lună se vor produce în acelaşi timp.

Ultima dată s-a întâmplat acest fenomen în urmă cu 33 de ani şi se va mai repeta peste aproape două decenii.

Super Luna apare atunci când luna plină ajunge la cea mai mică distanţă de Terra şi pare mult mai mare.

Fenomenul este dublat la noapte şi de o eclipsă de lună, care va fi vizibilă aproape în toată lumea.

Alăturarea celor două fenomene a dat naştere la tot felul de speculaţii. Unii spun că omenirea va face un salt în evoluţie, ADN-ul uman se va modifica şi va începe o nouă eră. Alţii sunt de părere că Super Luna şi Eclipsa de lună produse concomitent prevestesc sfârşitul lumii. Astronomii îndeamnă la calm: este un simplu fenomen ceresc.

Eclipsă de Superlună! Harta locurilor de unde pot fi văzute cele două fenomene, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Legendă: verde – vizibilitate bună; galben – acceptabilă; roşu – vizibilitate scăzută

Eclipsa de lună începe la ora 3:11 (ora României, 28 septembrie), are maximul la ora 5:47 şi se termină în jurul orei de 7:15. Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada de când Luna intră în umbră Pământului şi până când iese din umbră. În cazul acestei eclipse primul moment va veni la ora 4:06, dar al doilea va fi pierdut pentru că Luna apune. Luna va sta complet în umbra Pământului între 5:10 şi 6:23, momentul de maxim find ora 5:47. Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roşiatică. Nuanța poate mai deschisă sau mai închisă în funcţie de gradul de opacitate al atmosferei terestre. Eclipsa de lună este vizibilă cu ochiul liber, însă dacă vreți să vedeți mai bine fenomenul astronomic extrem de rar puteți folosi un binoclu sau un telescop.

Mai rămâne doar ca şi vremea să fie favorabilă… Din păcate, conform Accuweather, în România şansele de a vedea cele două fenomene sunt extrem de mici din cauza plafonului de nori. (ZCH NEWS)

Articolul precedentNu e blat: PNL cedează postul de viceprimar celor din PSD!
Articolul următorIonel Arsene: PSD Neamț îl susține pe Liviu Dragnea pentru președinția partidului
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.