0:00

Femeile, învăţate să se apere de soţii violenţi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pentru ca femeile să nu mai fie victimele propriilor soţi şi să înveţe că au drepturi, iar legea le protejează, poliţistele de la Compartimentul de Prevenirea Criminalităţii au organizat mai multe acţiuni pe parcursul acestei săptămâni. Au fost alese câteva firme de croitorie şi case de modă unde lucrează femei, saloane de coafură (mai ales că există precedentele de la Perla şi din cartierul Tudor din Iaşi), şcoli – unde lucrează multe învăţătoare şi profesoare, dar şi fundaţii care se ocupă cu îngrijirea şi suportul persoanelor vârstnice. Doamnelor li s-a explicat că de la violenţa verbală – care are consecinţe serioase asupra psihicului, până la violenţa fizică drumul este foarte scurt.

Recomandările poliţiştilor către femei sunt clare şi concise: “Anunţă Poliţia, depune o plângere! Prezintă-te la Institutul de Medicină Legală pentru a-ţi fi eliberat un certificat medico-legal; acesta dovedeşte leziunile provocate prin agresare şi este important pentru încadrarea juridică a faptei! Adresează-te Direcţiei Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, dacă sunt copii implicaţi! Cere ajutorul organizaţiilor care oferă consiliere, sprijin şi adăpost! NU-ȚI RETRAGE PLÂNGEREA!! Te amăgeşti crezând promisiunile lui că nu te va mai lovi, că nu va mai bea… Fă-ţi curaj, dacă nu pentru tine, atunci pentru copiii tăi! Nu rămâne în suferinţă pentru ca să nu crească fără tată copiii, le faci MAI MULT RĂU!”.

În caz de urgenţă, femeile se pot refugia la fundaţiile “Columna” Piatra Neamţ şi “Episcop Melchisedec Roman”, se pot adresa Protopopiatului Roznov-Biroul de Asistență Socială (Centrul Social ”Blândul Pasor”) şi serviciilor sociale din primăriile Roznov şi Gârcina.

“Violenţa în familie este orice act vătămător, fizic sau emoţional care are loc între membrii unei familii”, a precizat comisarul Daria Oatu, şefa Compartimentului de prevenire din cadrul Poliţiei Neamţ. Abuzul în interiorul unei familii poate lua mai multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni şi familie, ameninţări şi atacuri, acestea din urmă putând duce la moartea unuia dintre parteneri. Pentru prevenirea unor astfel de situații, polițiștii au transmis recomandări și informații pe următoarele teme: ”Cum poți identifica un potențial abuzator? ”Semne caracteristice agresorilor familiali” și ”Ce trebuie să facă o potențială victimă a violenței domestice?”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentSuspendare controversată la Girov
Articolul următorAlecu Russo și George Topârceanu în județul Neamț