Aseară, în jurul orei 19.00, Serviciul de Ambulanță Județean Neamț a fost anunțat, prin apel la 112, că o femeie din Dămuc ar fi mușcată de un șarpe. Femeia de 30 de ani se afla la adunat fân, pe o pășune din Dămuc, când a fost mușcată de o viperă. Echipajul de la ambulanță a transportat femeia la Unitatea de Primiri Urgențe din Piatra Neamț unde, la fel ca în majoritatea unităților din țară, serul antiviperin nu mai există. Femeii i s-a administrat o schemă combinată de medicamente, printre care și vaccinul antitetanos, care, probabil are și efect în cazul mușcăturilor de viperă, măcar la nivel placebo. De la Terapie Intensivă, unde a fost internată, femeia a fost transferată la Medicină Internă, unde s-ar afla în afara oricărui pericol, semn că ori n-a fost mușcătură de viperă, ori a fost plaga superficială.
„Nu găsesc nicăieri în țară acest ser antiviperin. Îl caut de mai bine de o lună, dar nu are nimeni, ce pot să fac? Ultima doză am folosit-o în cazul băiatului de 9 ani, din Borca, mușcat de viperă”, a declarat managerul SJU Piatra Neamț, dr. Ioan Lazăr.
Situația de la Neamț nu este singulară. La Iași, ultima doză de ser antiviperin a fost administrată, acum două zile, unui bărbat din Onești.
Farmacia Unifarm, lanţul prin care spitalele îşi asigură stocul, a anunţat unităţile medicale care au făcut comandă că nu le poate onora cererea. Spitalele au rămas fără ser, pacienţii muşcaţi de vipere rămânând fără tratament specific: „Noi am comunicat şi am solicitat Unifarm refacerea stocului de câteva luni, însă ni se spune de fiecare dată că nu ni se poate onora cererea. Situaţia este întâlnită în mai multe judeţe din ţară. Ştim sigur că la Neamţ stocul e terminat, pentru că au avut un pacient muşcat de viperă, spitalul nu avea vaccinul şi ne-au cerut ajutorul”, a spus prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon”, conform ziare.com.
Serul antiviperin trebuie administrat în 4-6 ore de la mușcătură, acesta se distribuie doar în spitale și se achiziționează în cantități foarte mici din cauza costului mare (100 Euro), dar și a faptului că are un termen de valabilitate redus, de 2-3 săptămâni. (Oana IOSUB-TOMA)