Femeie în terapie intensivă, din cauza ciupercilor de pădure, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO femeie din comuna Dămuc este internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, după ce s-a intoxicat grav cu ciuperci culese din pădure.

Femeia a fost adusă azi noapte la spital cu ambulanța. „Pacienta a fost preluată în comă și predată la UPU a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț”, a declarat asistenta șefă Luminița Rozoschi, din cadrul Serviciului de Ambulanță Neamț.

Starea femeii este și astăzi, 21 iulie, gravă, dar deocamdată nu se pune problema transferului ei într-un spital clinic, potrivit dr. Daniela Burghelea, directorul medical al SJU Piatra Neamț.

Medicii avertizează asupra faptului că gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces. Este importantă prezentarea de urgenţă la medic de la primele semne, cu grețuri, vărsături, diaree, agitație, confuzie, hepatită acută toxică, iar dacă simptomele apar după 6 ore de la consum medicii atenționează asupra unui prognostic grav.

Recomandările Direcției de Sănătate Publică Neamț pentru cei care culeg și mănâncă ciuperci sunt:

-să culeagă numai acele ciuperci pe care le cunosc ca fiind comestibile, exemplarele tinere, cărnoase, complet deschise;

-să culeagă ciupercile doar în vase  solide: coşuri, găleţi, vase de plastic, deoarece în sacoşe, genţi, pungi se strivesc şi se strică foarte repede;

-să evite cumpărarea ciupercilor de la vânzătorii ambulanţi din pieţe, locuri de agrement, păduri, parcări, marginea şoselelor, dacă aceştia nu posedă certificat fitosanitar;

-să nu consume ciupercile moi, cu gust şi miros neplăcut, sau culese cu câteva zile în urmă;

-să nu consume ciupercile incomplet preparate termic (fripte) sau crude; fiind alimente indigeste, să nu le folosească în alimentaţia copiilor.

(C.I.)

Articolul precedentPatru tineri reținuți după o încăierare la Girov
Articolul următorMotocicliştii – sfătuiţi să aleagă viaţa
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.