0:00

În organizarea Asociației „Femeia contează” din Roman, sâmbătă a avut loc o conferință cu tema „Violența domestică și răspunsul comunității”. La conferință au participat, pe lângă numărul mare de doamne, Laura Albu, de la „Centrul de Mediere de Securitate Comunitară” din Iași, și Dina Loghin, președintele Fundației „Șanse Egale pentru Femei”, tot din Iași.

Surpriza (pentru public, fiindcă, se pare, organizatoarele știau…) a constituit-o prezența președintelui Consiliului județean la conferință. După ce s-a subliniat premiera – „Este pentru prima oară când un președinte de consiliu județean ne onorează cu prezența” -, Ionel Arsene a spus: „Eu întotdeauna am spus că femeia trebuie promovată în funcții publice și de foarte multe ori s-a demonstrat că am avut dreptate, pentru că, în multe funcții publice – și nu numai – femeia a performat și a făcut performanță mult mai bine decât bărbații. Mult discutata egalitate de șanse eu cred că nu mai trebuie discutată, cred că ar trebui să fie o realitate. Eu vă încurajez să faceți și politică și administrație, pentru că puteți să ocupați orice funcție, chiar și publică”.

Președintele Consiliului județean Neamț a achiesat la solicitarea fundațiilor și asociațiilor prezente și a promis că va milita pentru înființarea adăposturilor pentru femeile agresate și chiar că vor fi prinse sume în bugetul pentru 2017 în această direcție.

După ce a vorbit Daniela Butnariu, președintele Asociației „Femeia contează”, în calitate de gazdă, organizatoarele l-au invitat pe Ionel Arsene, care, printre altele, a atins subiectul violenței în familie: ”Pentru violența domestică, toleranța n-ar trebui să existe. Noi trebuie să combatem percepția publică după care violența domestică este o stare de normalitate. Și unul din factorii favorizanți este alcoolul, mai ales în mediul rural. Chiar ieri am fost la Bahna, pentru că aveam acolo o problemă cu un drum județean și oamenii ieșiseră în stradă. Am constatat cu tristețe că mai mult de jumătate erau sub influența alcoolului… Deci oamenii trăiesc într-o stare de normalitate pentru ei, așteaptă totul de la autorități… Cum am înțeles de unul din jurnaliștii prezenți acolo, foarte mulți dintre ei sunt asistați social, însă nu au bunul simț să-și rezolve problemele din fața curții, cum ar fi șanțurile, de le intră apa în casă… Așa cred ei că e bine să trăiască, e deci o stare de normalitate pentru ei, însă noi trebuie să schimbăm lucrurile. Și cum? Prin educație. Ceea ce faceți dumneavostră este lăudabil, iar noi, consiliul județean, mereu ne vom asocia cu astfel de acțiuni.”

S-a vorbit și despre Convenția de la Istanbul, a Consiliului Europei, pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice. România, spre deosebire de Republica Moldova, a ratificat Convenția, ceea ce înseamnă că va fi obligată, între altele, să introducă în Codul penal infracțiuni noi, cum ar fi: mutilarea genitală, căsătoria forțată, avortul forțat și sterilizarea forțată.

Concluziile întâlnirii de la Roman au fost că, deși în România există o legislație privind protecția femeii și împotriva violenței domestice (atât cât există), nu se face prea mult din lipsa resurselor umane, care sunt o consecință a lipsei resurselor financiare.

Concluziile concluziilor au fost, totuși, într-o notă de optimism, fiindcă persoanele prezente și-au exprimat încrederea că lucrurile vor merge din bine în mai bine, mai ales că am ratificat Convenția de la Istanbul… (D.A.)

 

 

 

(D.A.)

 

Articolul precedentS-au ascuțit „ambițiile” pentru scaunele directorilor de școli din Neamț
Articolul următorEscroc italian prins la Bistriţa
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Noi am invitat reprezentanti ai tuturor institutiilor locale si judetene responsabile cu implementarea Conventiei de la Istambul: administratie locala si judetena Agentia de prestatii si plati,Inspectoratul pentru persoane cu handicap,Directia de asistenta sociala -Roman .Directia de sanatate publica si reprezentanti si ONG-urilor din judet ,Presa.Dupa cum specifica si agenda unul din puncte a fost,, Strategii locale privind implementarea Conventiei de la Istambul”.Mai exact fonduri si strategii privind functionarea adaposturilor,consiliere juridica,psihologica.De aceea ne-am bucurat cand am vazut ca domnul Presedinte al Consiliului Judetean a raspuns invitatiei noastre,CJ ca si administratie judeteana fiind implicat direct in acest proiect.Multumim si presei care ne-a onorat cu prezenta.

Comentariile sunt închise.