Federația Sanitas deranjată de legea austerității: se anunță proteste și greve, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Imagine de la protestul Sanitas din aprilie 2018

Consiliul Național al Federației Sanitas anunță proteste ce vor culmina cu grevă generală motivat de faptul că guvernanții nu își onorează obligațiile față de angajații din sănătate și asistență socială. Nemulțumirile sindicaliștilor pleacă de la legea austerității după ce Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de act normativ ce prevede reducerea cu 10% a cheltuielilor aprobate prin bugetul din acest an, precum și blocarea angajărilor în condițiile unui deficit de personal deja existent.

Calendarul stabilește că pe 15 mai se dă startul strângerii de semnături pentru declanșarea grevei generale, iar pe 23 mai va avea loc pichetarea Ministerului Sănătății. Pe 8 iunie va fi grevă de avertisment cu întreruperea activității timp de 2 ore, în intervalul 09:00-11:00, iar pe 15 iunie este programată declanșarea grevei generale.

În concret, sindicaliștii cer să nu se suspende angajările în sănătate și asistență socială iar bugetele celor două instituții să nu fie afectate dar solicită și calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul de bază, calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată, precum și calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară. Printre altele se mai cere finanțarea corectă și suficientă a celor două sisteme dar și finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță.

(G.S.)

Articolul precedentAccident în noapte, șoferul era băut
Articolul următorAlocaţia pentru copii nu va mai putea fi încasată de părintele agresor
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.