refugiuO furtună violentă a „măturat” flancul sudic al masivului Ceahlău astăzi (17 iulie), în jurul orei 14,30. În scurt timp, ploaia, însoţită de descărcări electrice, vânt şi gheaţă, a cuprins întregul munte, iar o familie din Suceava a fost surprinsă de furtună în zona Ocolaşul Mic.

Turiştii au avut prezenţa de spirit să se îndrepte spre refugiul amplasat de salvamont în acea zonă special amenajată pentru situaţii de acest gen”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

Urmând indicaţiile postate pe intrarea refugiului, au sunat la dispeceratul Serviciului Naţional Salvamont şi au primit codul de acces.

O echipă de intervenţie a plecat din Baza Salvamont Dochia spre refugiu pentru a se asigura că persoanele surprinse de furtună sunt în condiţii fizico-psihice bune şi după ce condiţiile meteo nu vor mai fi periculoase îşi pot continua coborârea spre Izvorul Muntelui”.

Din luna septembrie refugiul va fi dotat cu iluminare de urgenţă ,o sursă de energie verde, astfel încât turiştii şi alpiniştii surprinşi de fenomene meteo periculoase în zona înaltă a masivului să-şi poată încărca telefoanele mobile. De asemenea, refugiul va avea şi un kit de supravieţuire pentru sezonul rece. Raul Papalicef este de părere că astfel de refugii se justifică total chiar dacă ar fi vorba doar despre o viaţă de om salvată.

C.M.

Parcul National Ceahlau

REFUGIUL  Ocolasul Mic  cota 1690

A T E N T I E                A TT E N T I ON

Acesta este un refugiu de supravietuire .

In cazul in care conditiile meteo sunt deosebit de periculoase,  va aflati intr-o stare de epuizare care va impiedica sa va continuati drumul sau in orice situatie in care va este pusa in pericol viata va rugam sa sunati la 112/ OSALVAMONT sau 0372780106 –Dispeceratul Salvamont pentru a primi instructiunile de acces in incinta.

In orice situatie va aflati , pastrati-va calmul , INCERCATI SA VA CONSERVATI TEMPERATURA CORPULUI SI ASTEPTATI SOSIREA ECHIPEI DE INTERVENTIE SALVAMONT.

Thia is a Mountain Rescue Survival Hut. If metereological condition is consider dangeros, you are in a exosting situation or in other situation who can put yoyr life in dander please call 112/0salvamont or 0372780106 –Mountain Rescue Central  for receive the acces  instruction . In any situation keep your calm, try to preserve your body tempeture and wait for rescue team.

Articolul precedentCarambol cu 4 maşini la Cordun, 2 răniţi
Articolul următorFemeie de 65 de ani tâlhărită în faţa casei
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.