tg-casa-ozana-01tg-casa-ozana-02tg-casa-ozana-03Marți, 27 septembrie, Casa de copii „Ozana” din Târgu-Neamț și-a deschis porțile și sufletele tuturor celor care au vrut să o viziteze. Într-un cadru mai degrabă familial decaât festiv, colectivul și copiii instituționalizți de la acest centru de servicii și-au primit oaspeții cu brațele deschise, în cadrul acțiunii „Ziua Porților Deschise”.

La eveniment, au participat reprezentantul DGASPC Neamț, purtătorul de cuvânt Magda Vasilache, viceprimarul Vasile Apopei și gazda, Maria Nemțeanu, șeful Centrului Casa „Ozana” din Târgu-Neamț.

Vizibil emoționați de prezența oaspeților, dar, în egală măsură și bucuroși de prezența lor, copiii nu s-au sfiit să-și arate recunoștința față de cei care i-au crescut și educat ani la rând.

Dinu Andrei locuiește de 6 ani la acest centru și acum este student la București: „Aici, este un colectiv foarte frumos. Acum, chiar dacă sunt student la Facultatea de Inginerie din București mă reîntorc, întotdeauna, în vacanțe, cu drag, pentru a-mi petrece timpul liber cu cei de aici, cu familia mea. Au avut grijă de mine de mic și îi consider ca și familia mea”.

Irina locuiește de 13 ani la acest centru și este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Ion Creangă”: „Mă simt ca într-o familie, aici. Cel mai mult îmi place modul cum se comportă doamnele cu noi. Ne oferă afecțiune și am devenit prieteni”.

„Astăzi, la centrul de la Ozana, cât și la centrul din Roman am încercat să arătăm opiniei publice, cu ocazia acestui eveniment, condițiile în care trăiesc acești copii. Totodată, am dorit să schimbăm prejudecățile și tabu-urile societății care a avut o altă părere despre acești copii din sistemul de protecție. Sunt copii minunați, copii care au toate condițiile din punct de vedere material și ne dorim să ne viziteze cât mai multă lume să ne cunoască și să fie mai aproape de noi. Am avut bucuria să avem prezenți reprezentanți ai Direcției Județene de Protecție a Copilului și reprezentanți ai administrației locale din Târgu-Neamț”, a spus Magda Vasilache purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamț.

„Casa Ozana a fost înființată în anul 2001 și este un centru structurat pe un model tip familial. Probabil, este unul din cele mai reușite modele la nivel național. Serviciile sunt  bune calitativ, copiii beneficiază de îngrijiri personalizate. În acest moment, avem 15 beneficiari, cu vârste cuprinse între 6 și 23 de ani, cu rezultate frumoase pe toate planurile. Avem copii care urmează cursurile colegiilor naționale din oraș, avem studenți. Toți sunt integrați în învățământul de masă. Cel mai important este faptul că acești copii beneficiază, aici, de atmosfera din familie și de tot ceea ce nu au avut acasă. Li se gătește masa, în fiecare zi, ținem cont de preferințele lor, sunt implicați în activitățile pe care le desfășurăm, le sărbătorim ziua de naștere, organizăm activități care implică și societatea și, de altfel, acesta este și scopul acestei acțiuni de azi. Ziua Porților Deschise este o activitate care își dorește să promoveze ceea ce facem noi cu acești copii. Dorim să oferim o imagine mult mai bună față de acea imagine care se promovează în presă”, a spus Maria Nemțeanu șef Centru „Casa Ozana”. (C.T. STURZU)

Articolul precedentDNA Bacău l-a dus pe fostul șef al arestului la Înalta Curte ȘTIRE ACTUALIZATĂ
Articolul următorBiblioteca “Mihai Eminescu” Bicaz: “Nocturna Bibliotecilor 2016”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.