Incendiul, care a izbucnit în dimineața de 29 ianuarie, la fabrica de produse lactate Procom Pascal SRL din Păstrăveni, a distrus aproape în totalitate hala. După ce s-a făcut inventarul complet al pagubelor, s-a constatat că a fost mistuită hala de producție, în suprafață de 400 mp, o afumătoare, cu structură din lemn, în suprafață de 12 mp, instalațiile electrice, instalațiile de încălzire și de ventilare, 10 utilaje de prelucrarea a laptelui, articole de igienizare a spațiului, ambalaje, tâmplărie PVC, izolația din vată minerală și șarpantele din mase plastice.

Focul a deteriorat spațiile din interior, în suprafață totală de 1.500 mp, instalația sanitară, 20.000 kg produse din lapte, liniile de îmbuteliere iaurturi, utilajele de prelucrare a laptelui, tabla de pe acoperișul în suprafață de 1.000 mp, mobilierul și rafturile de depozitare.

Încă nu s-a stabilit care a fost cauza izbucnirii incendiului, dar se prea poate să fie, din nou, vorba despre instalația electrică. În seara de 12 iulie 2015, a mai fost un incendiu la firmă, în vestiar, unde s-a aprins instalația electrică. Atunci, focul a fost stins repede și doar fumul a afectat pereții din vestiar, laboratoare, sala de mese și birouri.

Înainte de momentul iulie 2015, administratorul primise avertisment pentru că erau probleme cu instalația electrică”, a declarat col. Ciprian Mihai Mitrea, șeful Inspecției de prevenire din cadrul ISU Neamț. ”A urmat un alt avertisment și o amendă, tot pentru instalația electrică necorespunzătoare la magazinul firmei. Din păcate, nu a înțeles că trebuie să facă niște investiții. El a făcut o modernizare a halei, însă, pentru că nu i-a schimbat destinația inițială, de la momentul dării în funcțiune, nu era obligat să aibă autorizație de securitate la incendiu. Însă nici nu-l împiedica nimeni s-o solicite. A depus un dosar la începutul anului trecut, dar nu era complet, apoi s-a schimbat legislația și ar fi trebuit să redepună dosarul, cu alte acte, însă nu a mai făcut acest lucru. Repet, însă, nu era obligat. Era mai bine dacă-și schimba instalația. Nu știm încă dacă din cauza instalației a luat foc acum, însă este posibil”.

Valoarea pagubelor n-a fost încă estimată, iar SC Procom Pascal SRL avea asigurare. (C.M.)

Articolul precedentHCF Piatra Neamț – SCM Pitești 26-29: ”Arbitrii ne-au furat meciul!”
Articolul următorÎncepând cu 1 februarie, vor fi eliminate 22 de taxe nefiscale
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.