Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește expozițiile personale de pictură „Realități fictive“, cu lucrări de Carmen Cărăușu și Amalia Șoroagă, și „Expresivitate“, cu tablouri semnate de Tania-Mădălina Solomon și Ștefan Tudor. Manifestarea are loc în perioada 15-30 august, în Sala Cupola și Spațiul expozițional de la parterul Corpului A, curator fiind drd. Andreea Pricop. Vernisajul comun al celor două expoziții are loc pe 20 august, de la ora 15:00, în Sala Cupola.

Expozanții Carmen Cărăușu, Amalia-Consuela Șoroagă și Tania-Mădălina Solomon au absolvit cursurile de masterat, specializarea Pictură, la Facultatea de Arte Vizuale și Design a Universității de Arte „George Enescu“ Iași, în perioada 2022-2024, cu același coordonator, prof.univ.dr. Mihail Tarași, iar Ștefan Tudor urmează aceleași cursuri, în anul II.

Desenul și culoarea au stat pentru mine, mult timp, între orizont și vis, pictura fiind asociată speranței că într-o zi va veni un timp al ei. După o carieră de 35 de ani în domeniul ingineriei electroenergetice, în anul 2022 am început studii masterale la Universitatea Națională de Arte «George Enescu» Iași, studii pe care le-am absolvit în anul 2024 cu o disertație care a avut ca subiect «Layerele ca elemente plastice în pictură», sub îndrumarea domnului profesor universitar dr. Mihai Tarași. Consider că fiecare spațiu pictural este un univers în sine, iar tabloul nu are ca atribut doar materia și imaginea fictivă, pleacă de la o poveste, de la un gând care trebuie spus, se transpune prin gest, care poate fi o atingere aproape invizibilă, sau vopseaua aruncată direct din cutie, și se termină în întrebările care rămân, sau nu, privitorului ce a zăbovit câteva clipe în fața lui. Tabloul e o întâlnire într-un spațiu în care toate cuvintele vor fi fost deja spuse și pe care mi-o doresc cât mai fastă“, mărturisește Carmen Cărăușu. Amalia-Consuela Șoroagă a precizat că expune o selecție de lucrări realizate pe parcursul celor cinci ani de studii universitare, parte fiind din proiectul de dizertație, care explorează importanța înțelegerii tulburărilor de personalitate. Au fost incluse și reproduceri după operele unor artiști mai puțin cunoscuți, realizate în timpul facultății. „Urmăresc o diversitate atât stilistică, compozițională, cât și cromatică, ca semn al diferențelor dintre stările psihice și fizice. De aceea realizez lucrări în diverse medii expresive, pe care le-am unit, în opinia mea, prin tema comună pe care am abordat-o. Arta mea se împarte în două zone mediale distincte: o zonă mai tradițională și o altă zonă interactivă și acționistă”, a punctat Tania-Mădălina Solomon. Ștefan Tudor spune că a fost motivat de pictorul Liviu Suhar ca, după ceva vreme de la licență, să se înscrie la masterat și că această decizie marchează un moment de renaștere creativă și reflectă o serie de motivații și transformări interioare care l-au determinat să-și redescopere chemarea spre pictură.

(G. S.)

Articolul precedentFOTO. Târgul de Sfânta Marie Mare din Piatra Neamț – ziua a doua
Articolul următorPerseidele, maximul este în noaptea de 12/13 august
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.