Expoziție temporară la Roman: In memoriam Vasilica Vasilișin, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMuzeul de Artă Roman este gazda unei expoziții de pictură cu lucrări ale regretatului artist plastic Vasiliva Vasilișin. Publicul larg este așteptat să admire lucrările până la 15 octombrie, manifestarea fiind intitulată generic „In memorian Vasilica Vasilișin”. „Expoziția se dorește o retrospectivă și un omagiu adus unei vieți dedicate creației, o întâlnire peste timp cu sensibilitatea și frumosul. O expoziție la care și-au adus contribuția colecționari și prieteni dragi ai artistei, din drag și cu drag, pentru doamna acuarelei romașcane: Viorica Vasilișin”, a declarat curatorul Mihaela Ciobanu.

Expoziția include 60 de lucrări, pictură și acuarelă, din colecția Muzeului de Artă din Roman și din colecții private. Sunt prezentate perioade largi de creație ale artistei, din anii 1980, 1990, 2000. De la pictură la acuarelă, de la miniaturi la lucrări de mari dimensiuni, de la portrete la peisaje și flori, redescoperim cu încântare exuberanța specifică a penelului artistei. Pictura în ulei, rarisimă la Viorica Vasilișin, se interpune ca o neliniște firească a căutărilor frumosului absolut, făuritoare de vibranțe infinite, care poposesc în contopiri cromatice intense.

Expoziție temporară la Roman: In memoriam Vasilica Vasilișin, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDominantă, acuarela este desăvârșirea sufletească și mărturia pură a dragostei de natură, a sensibilității și a trăirilor profunde ale artistei. Acuarelele devin omagiu adus naturii, în peisaje morganatice cu uimitoare nuanțe învăluite de lumină. Anotimpurile vasilișiene, sunt reflecții lirice a unui spațiu cromatic plin de măiestrie, generos, care emană bucurie, încântare și ne invită la un dialog spiritual cu creatorul și creația sa, natura.

Profesor și artist plastic, Viorica Vasilișin (1942 – 2022) s-a născut pe plaiuri botoșănene, la 18 decembrie 1942, în comuna Corni. Sensibilitatea și talentul îi îndrumă pașii spre Liceul de Arte „Octav Băncilă” și apoi la Facultatea de Arte Plastice din Iași. Viorica Vasilișin se oprește în Roman, pentru a se dedica mai bine de 35 de ani catedrei. A deschis 8 expoziții personale și a participat la 46 de expoziții colective, Anuale și Saloane, organizate de Muzeul de Artă Roman. (G.S.)

 

 

 

Articolul precedentVerificări la magazinele și localurile din proximitatea școlilor
Articolul următor„Citește!” – proiect cultural marca Marea Mișcare din Piatra Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.