Complexul Muzeal Național Neamț anunță vernisajul expoziției „Nestematele Mării – Bijuterii Neștiute”, care va avea loc joi, 28 noiembrie, de la ora 11:00, la Muzeul de Științe Naturale din Piatra Neamț. Evenimentul propune o incursiune captivantă în lumea biodiversității marine, aducând în prim-plan peste 100 de specimene din colecția științifică de malacologie a muzeului, alături de eșantioane de nisip exotic colectate din diverse locații: Cuba, Mexic, Grecia, Malta și Italia.
Expoziția oferă vizitatorilor o perspectivă unică asupra varietăților exotice a moluștelor marine, incluzând specii de corali, melci, scoici, cefalopode și echinoderme din mările și oceanele lumii, precum Marea Mediterană, Oceanul Pacific sau Oceanele Atlantic și Indian. Preparatele umede, cum ar fi caracatița, calamarul și nautilul, sunt împrumutate din colecția Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, partener în cadrul acestui proiect.
Dintr-o perspectivă științifică, expoziția explorează sistematica și biologia moluștelor, diversitatea habitatelor acestora și rolul lor în ecosistemele marine. De asemenea, sunt prezentate curiozități despre utilizarea cochiliilor de-a lungul istoriei, de la folosirea acestora pentru a crea instrumente muzicale și obiecte decorative, până la folosirea acestora ca monedă și aplicarea modernă în domeniile științifice și medicale. Un aspect important îl constituie sensibilizarea publicului cu privire la protejarea speciilor marine amenințate cu dispariția.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada noiembrie 2024 – martie 2025, iar curatorii evenimentului vor fi muzeografii Ionela-Alexandra Boboc, Oana-Maria Balan și dr. Ionuț Grădianu.
Denisa POPA