La împlinirea a 100 de ani de la nașterea Iuliei Hălăucescu, emblemă culturală a orașului Piatra Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț propune publicului expoziția „Iulia Hălăucescu. Confesiuni cromatice la centenar. 1924-2024”. Proiectul este organizat prin colaborarea cu Muzeul de Artă „Iulia Hălăucescu” Tarcău, Muzeul de Artă Iași din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și introducerea pentru prima dată în circuitul expozițional a valoroasei colecții particulare „Octav Olaru”. Fondatoare a colecție de artă din cadrul Muzeului Arheologic Regional Piatra Neamț, Iulia Hălăucescu, personalitate de prim rang a artei plastice românești, a avut o meritorie contribuție, probată fidel de fondul documentar „Colecția de artă” al Complexului Muzeal National Neamț, în crearea Muzeului de Artă Piatra Neamț prin îmbogățirea patrimoniului cu valoroase donații și achiziții.
„Complexul Muzeal Național Neamț, prin instituțiile sale, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie Bicaz, Muzeul de Istorie și Arheologie și Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș”, deține în patrimoniu peste 400 de lucrări semnate de artista supranumită de criticii de artă români contemporani, „Doamna Acuarelei Românești”. În panoplia personalităților care au sporit, prin donație, patrimoniul Muzeului de Artă, Iulia Hălăucescu deține prima poziție. Noblețea gestului ne obligă la veșnică recunoștință. Proiectul expozițional omagial reprezintă astfel o încercare, sperăm reușită, de reconstituire a traseului artistic al Iuliei Hălăucescu. Dintr-un capital de peste 500 de lucrări, au fost selectate aproximativ 130, prepronderent acuarele și uleiuri, abordând o tematică relevantă pentru creația artistei: Tarcăul, portrete și autoportrete, Orașul vechi și nou (Piatra Neamț), Bicazul, călătoriile artistei (în țară și în străinătate), flori, naturi statice, compoziții, din diferite perioade de creație (1946-2002). Expoziția este structurată tematic și nu cronologic, oferindu-ne prilejul de rememorare a prolificei și fascinantei sale opere. O operă impresionantă care reprezintă „victoria creației artistice asupra timpului și morții””, anunță Complexul Muzeal Național Neamț.
Vernisajul expoziției are loc pe 31 martie 2024, de la ora 17:00, la Muzeul de Artă Piatra Neamț. Lucrările pot fi admirate de public până pe 31 august. Iulia Hălăucescu s-a născut la 31 martie 1924 în comuna Tarcău, într-o familie cu vechi tradiții preoțești. Familia s-a mutat la Piatra Neamț în 1927. În perioada1931–1943 a urmat Școala primară de fete nr. 2 și Liceul teoretic de fete (azi „Calistrat Hogaș”) din Piatra Neamț. În 1943 a început cursurile Facultății de Filosofie București, pe care le-a absolvit în 1948, cu specializarea în estetică. La 10 octombrie 1944 s-a căsătorit cu ofițerul Lucian Petronius Hălăucescu, ulterior colonel în retragere și veteran de război, care i-a fost toată viața extrem de dedicat.
În 1949 s-a înscris, la îndemnul lui Corneliu Baba, la Academia de Arte Frumoase din Iași, iar după desființarea instituției și-a continuat studiile la Institutul „Nicolae Grigorescu” din București. În 1954 a devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici, apoi președinte al Filialei Piatra Neamț a UAP (1975 – 1979; 1985 – 1990). La inițiativa Iuliei Hălăucescu au fost transferate de la Fondul Plastic din București lucrările ce au constituit nucleul colecției, s-au făcut achiziții și astfel, în timp, a fost posibilă înființarea Muzeului de Artă din Piatra Neamț (1980). Muzeul îi datorează Iuliei Hălăucescu nu doar operele semnate de artistă, aflate în patrimoniul instituției nemțene, aproximativ 300 de lucrări, dar și înființarea și îmbogățirea colecției de artă. „Doamna Acuarelei Românești” este alături de soțul său fondatoare a Muzeului de Artă. La 16 noiembrie 2003 s-a deschis Muzeul de Artă „Iulia Hălăucescu” din comuna Tarcău. La 18 decembrie 2007 s-a stins din viață la reședința sa din Piatra Neamț.
(G. S.)