Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează expoziția de pictură dedicată memoriei artistului plastic Gheorghe Diaconu (Pif), la 80 de ani de la naștere. Manifestarea are loc în perioada 10-30 aprilie, în Sala Cupola, și face parte din proiectul „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“. Lucrările provin din colecția familiei și din colecția particulară Lucian Gogu-Craiu.
Vernisajul are loc în ziua în care apreciatul artist ar fi împlinit 80 de ani, 22 aprilie, cu începere de la ora 16:00, în Sala Cupola. Invitații speciali ai manifestării sunt criticul de artă Lucian Strochi, pictorul Dumitru Bezem, preotul Dumitru Pantalon și cantautorul George Liliac (chitară, voce). Întâlnirea va fi moderată de Mihaela Mereuță, managerul bibliotecii.
„Crezul meu artistic pe care-l promovez și la Școala Populară de Artă este și crezul pe care-l practic și-n pictură. Adică, am o legătură cu arta tradițională românească. Poate că e greu de înțeles, în zilele noastre, ce înseamnă tradiția. Se investește foarte mult în tradiție, totul se mizează pe arta meșteșugărească tradițională, dar se uită că tradiție există și-n pictură. Adică, avem niște rădăcini românești în pictură, pe care trebuie să le urmăm. Și-n pictură, trebuie să urmăm tradiția românească, care a fost inițiată de Grigorescu și se poate încheia cu Baba și Ciucurencu“, spunea artistul.
Gheorghe Diaconu s-a născut la 22 aprilie 1944, la Galda de Jos, județul Alba. A absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iași, promoția 1964, la clasa profesorului Alexandru Podoleanu. Apoi urmează Istoria Artelor, la fără frecvență, în cadrul Institutului „Nicolae Grigorescu“. A predat desenul la Școala Generală nr. 5 și la Școala Populară de Artă. A fost metodist la Centrul județean de îndrumare a creației populare și mișcării artistice de masă. A devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP) din anul 1991, iar în perioada 1993-1996 a fost președinte al filialei acesteia din Neamț. A debutat în 1972, într-o expoziție organizată la Teatrul Tineretului, iar apoi are numeroase participări la expoziții colective și tabere de creație. Tehnicile cele mai utilizate au fost grafica, pictura în ulei, fresca religioasă, iconografia, arta decorativă și ambientală.
Începând din anul 1973, a avut numeroase expoziții personale în țară și străinătate. Gheorghe Diaconu a părăsit această lume la 19 martie 2008, la vârsta de 64 de ani. În 2009, în memoria sa au fost organizate două expoziții comemorative la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel“ Piatra Neamț și la Muzeul de Artă Bacău. (G.S.)