Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în colaborare cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ Iași și Asociația Culturală Arte.Ro Piatra Neamț, organizează expoziția de artă textilă „Ora de atelier“, ediția a III-a. Manifestarea este deschisă în perioada 1-14 august și are loc în Sala Cupola. Lucrările sunt realizate de studenții de la specializarea  Arte Textile-Design Textil din cadrul Facultății de Arte Vizuale Iași, coordonați de conf. univ. dr. Ecaterina Mărghidan, lector univ. dr. Mădălina Vieriu și asistent univ. dr. Raluca Loghin. Proiectul este inițiat de prof. Cristina Petrariu, președinta Asociației Culturale Arte.Ro.

Expoziția, intitulată generic „Mozaic”, are ca tematică portretul realizat în diverse tehnici textile (colaj, broderie și patchwork). Subiectul acestei „Ore de atelier“ s-a conturat în urma discuțiilor purtate pe marginea cărții „Imaginea celuilalt” de Victor Ieronim Stoichiță. În acest volum, autorul abordează felul în care sunt ilustrați în arta occidentală negrii, evreii, musulmanii și țiganii în zorii epocii moderne (1453-1800).

Expoziția de artă textilă, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Trăim astăzi într-o societate multiculturală. Avem în jurul nostru prieteni, vecini, cunoștințe a căror istorie personală poartă un bagaj genetic mult diferit de al nostru. Vedem diferențele rasiale, culturale sau sociale. Cu toate acestea, înțelegerea, acceptarea și respectul reciproc creează acel fond comun care a dus în ultimul secol la dezvoltarea civilizației occidentale. Pornind de la aceste discuții, studenții din anul III au fost invitați să realizeze portretele unor apropiați, familie, prieteni, persoane care să fie de o altă etnie decât ei. Deși pare o provocare dificilă, fiecare a identificat cu ușurință fie un vecin din Asia, fie un prieten de etnie romă, o rudă evreică sau arabă etc. Tema în sine a creat discuții, a dezvăluit povești personale, a apropiat oamenii din culturi diferite. Tehnica aleasă pentru aceste reprezentări este petchwork, cu pătrate mici, care creează un mozaic. Privite de la depărtare, în lucrări, ca și la oameni se văd diferențele etnice, dar privite de aproape, imaginile se contopesc, toate persoanele reprezentate par la fel. Epoca digitală, filtrele și manipularea socială duc în zilele noastre, din nefericire, la anularea individului în favoarea unei noi creații, un produs al maselor, individ anonim cu care te identifici ușor prin simplul fapt că el este un amalgam al tuturor persoanelor. Acest portret robot, chip al grupului, a fost ilustrat de broderia realizată de studenții din anul II, care au contopit într-o singură lucrare un puzzle cu șapte autoportrete individuale. Studenții din anii mici au făcut o analiză introspectivă a temei. Autoportretele au fost subiectul lor, pornind de la analiza propriilor defecte și atuuri. Cunoaște-te pe tine însuți este o zicală veche cu o nouă interpretare în epoca contemporană dominată de imagini digitale. Avem întipărită pe chip istoria genetică a propriei familii. Suntem cu toții un mozaic alcătuit din părticele moștenite de la neamuri, nasul bunicii, urechile lui tata, ochii, mătușii etc. Toată lumea își face astăzi fotografii căutând unghiul cel mai avantajos. Superficial gândind, toți știu cum să se prezinte cel mai bine celor din jur, ce lumină îi avantajează. Dincolo de aparențe rămâne însă acea părticică individuală unică ție, eul interior. Acesta iese la iveală din gestica minoră, din atitudinea, în care fiecare student pozează în lucrările lor“, a explicat conf. univ. dr. Ecaterina Mărghidan. (G.S.)

Articolul precedentVIDEO. Piatra Neamț – Festivalul Dacic Petrodava 2023
Articolul următorVești bune pentru șoferi: amenzile de circulație pot fi contestate și la judecătoria de domiciliu
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.