În data de 5 martie 2024, s-a desfășurat cea de-a II-a etapă a proiectului districtual „Drogurile – de la fascinație la dependență” organizat de Clubul Rotary Cetatea Neamțului Târgu-Neamț, în parteneriat cu Liceul „Vasile Conta” Târgu-Neamț, având ca scop diseminarea în rândul tinerilor a pericolele imense, cu grave consecințe legate de consumul de droguri.
Activitatea s-a desfășurat la Casa Culturii din Târgu-Neamț la care au participat 300 de elevi din clasele VIII – XII. Prezentarea a fost susținută de prof. dr. Cătălin Țone, șeful Serviciului Antidrog București, expert antidrog și antidoping, autor de literatură de specialitate, și una dintre vocile cele mai competente în domeniu.
Tinerii au fost foarte interesați de prezentarea susținută, de cazuistica cuprinsă atât în volumul intitulat „Marijuana, zborul spre iad”, cât și în scurtele filme proiectate, de studiile de caz și extrasele din legislația în vigoare referitoare la deținerea și consumul de droguri. Dezbaterile au fost interactive, s-au pus întrebări și s-au făcut comentarii și remarci pertinente, tinerii fiind recompensați cu exemplare din cartea domnului Cătalin Țone și materiale promoționale care să le amintească imensele pericole la care se expun prin consumul de droguri.
Adolescenții au avut oportunitatea să-l cunoască și pe Alex, un tânăr de 23 de ani care a reușit să renunțe la droguri după ce aproape și-a pierdut viața. El a povestit despre anturaj, despre ce înseamnă dependența și despre modul cum aceste experiențe continuă să îl afecteze chiar și după a încetat să consume. Tinerii au fost foarte impresionați atât de povestea lui Alex, cât și de prezentarea realizată.
„Dincolo de măsurile legale, judiciare și medicale pe care statul, prin instituțiile sale abilitate, le ia și de pârghiile punitive și de tratament pe care le uzitează, consider că, sunt la fel de importante aceste întâlniri cu tinerii, în care, atât exemplele pozitive ale celor care au reușit să renunțe la consum, cât și, din păcate, cele negative, uneori fatale, au un rol determinant în a convinge adolescenții să nu aleagă calea dependenței.
Prevenirea, cunoașterea consecințelor teribile în toată amploarea lor și dialogul sincer sunt instrumente la fel de importante, pentru că, așa cum se poate vedea, post factum, situațiile devin mult mai complicat de soluționat și, uneori, pot lua o turnură către un deznodământ tragic”, a declarat la finalul evenimentului, prof. dr. Cătălin Țone, mulțumind, în același timp, conducerii Liceului „Vasile Conta” Târgu-Neamț, organizației Rotary, cluburilor Rotary Cetatea Neamțului, Rotary Club București Phoenix, Rotary Danubius Giurgiu și Districtului 2241 România și Republica Moldova.
„Prezența domnului prof. dr. Cătălin Țone la Liceul „Vasile Conta” Târgu-Neamț a fost și rămâne imperios necesară pentru comunitatea noastră educațională, datorită informațiilor utile prezentate, pe o temă dureros de actuală și extrem de ingrijorătoare pentru societatea noastră. Instituția noastră promovează și încurajează inițiativele educaționale de calitate și cu impact pentru elevi, organizate și desfășurate, în permanență, cu implicarea activă a consilierului educativ, a cadrelor didactice și a echipei manageriale, un eveniment important care reflectă activitatea realizată de rotarienii din Târgu-Neamț pentru comunitate”, a declarat directorul Liceului „Vasile Conta” Târgu-Neamț, Karina Ingrid Cojocariu.
„Mulțumim conducerii Liceului „Vasile Conta” Târgu-Neamț pentru deschidere, colaborare și organizarea impecabilă” a declarat Sever Dumitru Ciubucă, președintele Rotary Club Cetatea Neamțului Târgu-Neamț.
C.T. Sturzu