pietricica turism

iasi palatul culturiiMinisterul Culturii anunță deschiderea oficială a Palatului Culturii ce găzduiește Complexul Muzeal Național Moldova Iași, potrivit unui comunicat de presă.

Evenimentul va avea loc luni, 25 aprilie, ora 18:00, în prezența a numeroase personalităţi ale vieţii publice și a prim-ministrului Dacian Cioloș, însoțit de membri ai Guvernului.

“Investiția s-a desfășurat în două etape cu o durată totală de 4 ani și 4 luni, în intervalul septembrie 2008 – ianuarie 2016. Pe parcursul acestei perioade, monumentul a intrat în conservare pentru 3 ani, întrucât a apărut necesitatea de a suplimenta fondurile disponibile inițial pentru continuarea și finalizarea tuturor lucrărilor care să permită aducerea întregului edificiu la starea optimă de siguranță și funcționalitate, dar și la cea de monumentalitate excepțională. Multitudinea și complexitatea lucrărilor au angrenat importante eforturi financiare totalizând 26.120.622 Euro, fără TVA, pentru intervenții efectuate pe o arie de 34.000 mp de un număr de 350 de muncitori și specialiști în domenii ca urbanism istoric, restaurarea arhitecturii și structurilor istorice, conservarea și restaurarea picturilor murale și pe lemn, restaurarea vitraliilor, a decorațiilor din piatră, stucatură, ceramică, metal și sticlă, precum și experți în instalații”, se precizează în comunicatul de presă.

COMUNICATUL MINISTERULUI CULTURII INTEGRAL:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/04/Comunicat-Palatul-Culturii.pdf

Din 1955, Palatul Culturii este destinat găzduirii unora dintre cele mai de seamă instituții culturale din regiune, reunite sub denumirea de Complexul Muzeal Național Moldova Iași care cuprinde patru muzee de talie națională: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Redeschiderea celor patru muzee va oferi publicului prilejul de a vizita o serie de expoziţii temporare ce vor etala piese de excepţie din patrimoniului instituției ieșene, precum și două expoziţii itinerante, prezente la Iași pentru a marca evenimentul: „Aurul şi argintul antic al României, proiect expozițional al Muzeului Naţional de Istorie a României, în care Complexul Muzeal NaționalMoldova Iași contribuie cu piese de tezaur, şi „Artă şi ceremonial la mesele regale, organizată de Muzeul Naţional Peleş. Detalii: www.cultura.ro, https://www.facebook.com/MinisterulCulturiii, http://www.palatulculturii.ro/. (ZCH NEWS)