Theodor Ama n (1831-1891), Portret de femeie, Ulei pe        carton, 20x16cm, nedatatComplexul Muzeal Județean Neamț sărbătorește săptămâna viitoare, pe 23 și 24 iunie, două evenimente importante pentru județul Neamț: 20 de ani de la fondarea Centrului Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni și 10 ani de activitate a Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni. Toate acestea vor fi încununate de evenimente culturale de excepție, prilej de încântare spirituală și estetică pentru iubitorii de artă.

Astfel, marți, 23 iunie, de la ora 11.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie vor avea loc vernisajul expoziției „Povești, istorie și imagini din Piatra Neamț de altădată”, lansarea volumului „Familia Regală a României. Pagini de istorie din ținutul Neamțului”, de Mihaela-Cristina Verzea și Nicolae Dumitrașcu și vernisajul expoziției temporare „Curiozități numismatice”.

Tot marți, de la ora 17.00, la Muzeul de Artă va fi vernisată expoziția temporară „Maeştrii artei româneşti – colecţia Dantes”, organizată de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi colecţionarul Dantes din Iaşi. În perioada 23 iunie – 23 iulie iubitorii de artă vor putea admira opere semnate de Gh. Tătărăscu, Th. Aman, N. Grigorescu, I. Andreescu, Şt. Luchian, O. Băncilă, Gh. Petraşcu, C.Baba, Al. Ciucurencu, câţiva dintre maeştrii artei româneşti care vor fi pe simeze. „Cele peste 130 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură constituie tezaurul unui colecţionar dăruit cu pasiune şi har care, prin gestul generos, a dorit să se bucure împreună cu publicul şi să readucă în memorie meritele maeştrilor fără de care am fi fost mai săraci sufleteşte.  Expoziţia ne prezintă un univers creat de personalitatea şi simţul estetic al colecţionarului, care iubeşte deopotrivă peisajele, naturile statice, portretul şi compoziţiile cu personaje”, spune muzeograful Violeta Dinu.

Miercuri, 24 iunie, de la ora 11.00, la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni se vor celebra 20 de ani de la fondarea Centrului Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni și 10 ani de activitate a Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni, printr-un simpozion.

Toate manifestărilor vor fi cuprinse în programul amplu al Zi
lelor Municipiului Piatra Neamț.