evaziune fiscalaLegea care “scapă” evazioniştii de închisoare a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi prevede că se poate aplica pedeapsa cu amendă şi nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală până la 100.000 de euro, care achită integral prejudiciul. Modificările prevăd:

– În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă.

– În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.

* dispoziţiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaţilor, chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin. (1) şi (1 prim).

Aşadar, evazioniştii pot răsufla uşuraţi dacă nu „sar” peste 100.000 de euro şi dacă au suficient „cash” disponibil să acopere şi prejudiciul, şi penalităţile. Partea proastă este că legea nu se aplică retroactiv deşi, şi acum, instanţele pronunţă pedepse cu suspendare pentru cei care au disponibilitatea de a returna banii bugetului de stat.

Articolul precedentAndrei Carabelea, primarul municipiului Piatra-Neamț: „Începem cea mai amplă campanie de curățenie în oraș”
Articolul următorO femeie a vrut să se arunce în râul Bistrița