0:00

Evaluarea Națională, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Rata de promovare a „crescut” cu 0% după contestații
* reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Neamț sunt mulțumiți că a crescut procentul de promovare față de simulare, dar, în realitate, rezultatele evaluării din acest an au fost mai slabe decât anul trecut
* „Au fost și cauze subiective legate de nivelul de pregătirea al elevilor, dar și elementul mult controversat, cel al tezei de la Limba Română”, a precizat prof. Viorel Stan, inspector general adjunct al IȘJ Neamț

Rezultatele finale din județul Neamț, după rezolvarea contestațiilor de la Evaluarea Națională, a scos la iveală o „creștere” de 0% a ratei de promovare în rândul candidaților. Din 459 de contestații, cele mai multe la Limba și literatura Română (346), doar 166 au fost modificate. Iar pentru unii elevi, ceea ce se dorea un plus la notele inițiale, prin intermediul „reclamațiilor”, s-a dovedit a fi o mișcare neinspirată. La Română, 11 teze au primit note mai mici, iar la Matematică doi elevi au putut constata că notele pe care le-au obținut în prima fază au fost supraevaluate. Nu mai puțin de 293 de „plângeri” au rămas nemodificate.

„După recorectarea tezelor s-a constatat o diferență mai mică de 50 de sutimi față de nota inițială. În acest caz rezultatele au rămas aceleași”, a precizat prof. Elena Laiu, inspector general școlar adjunct al IȘJ Neamț.

În urma unei comparații cu date, relativ apropiate, Evaluarea Națională din acest an a avut parte de rezultate mai slabe decât cele înregistrate anul trecut. Cu aproximativ 6 procente. Cu toate acestea, reprezentanții IȘJ Neamț s-au arătat mulțumiți de rezultate și pentru semi-eșecul de anul acesta au dat vina pe teza de la Română și lipsa de pregătire a unor elevi. „Au fost și cauze subiective legate de nivelul de pregătirea al elevilor, dar și elementul mult controversat, cel al tezei de la Limba Română. Totuși, suntem mulțumiți de rezultate, după contestații am avut parte de o creștere, iar mobilizarea cadrelor didactice a fost exemplară”, a adăugat inspectorul Stan.

Absolvenți promovabili, dar picați

După ce aproximativ 1.600 de absolvenți de gimnazială au terminat evaluarea cu medii între 1 și 4,99, se pare că și în acest an mai multe licee au primit apă la moară pentru a se plânge de minunile pe care trebuie să le facă cu bobocii până la momentul Bacalaureatului. Inspectorul Stan spune că va purta discuții cu reprezentanții unităților școlare pentru a remedia situația și pentru a crește procentul de promovare în anul 2015.

„Vom face o analiză a rezultatelor și vom discuta cu reprezentanții unităților școlare astfel ca în anul următor să creștem procentul de promovabilitate”, a adăugat inspectorul general Stan.

Întrebat dacă acestă rată de promovabilitate „propovăduită” prin comunicatele de presă ale Inspectoratului Școlar este aceeași cu rata de promovare, inspectorul ne-a precizat că nu.

„Este o greșeală pe care o vom corecta. Corect cred că este rată de promovare. Promovabilitatea este altceva”, a adăudat inspectorul. Până când rata de promovare va crește în județul Neamț, cei care contorizează procentele pozitive ale învățământului nemțean se pot lăuda cu o promovabilitate de 100% în acest an. „Performanță” care va fi repetată cu siguranță și în următorii ani.

Marian TEODOROF

Articolul precedentCJAS Neamț a împărțit banii pentru carii
Articolul următorGingașa politică de vară