Actualizare: Examenul a început fără probleme în Neamț, subiectul a fost descărcat din sistem în toate cele 109 centre de examen, a declarat Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Neamț. „Am discutat cu furnizorul de energie electrică și am primit sprijinul lor, în sensul că și-au anulat toate intervențiile programate pentru perioada 22-24 iunie, așa încât să nu fie probleme în școlile organizate ca centre de examen”, a declarat inspectorul școlar general Mihai Obreja.
Pentru absolvenții de clasa a VIII-a din acest an, subiectele concepute de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație sunt pe modelul testelor PISA. La fel și variantele de antrenament elaborate de instituția din subordinea Ministerului Educației și care au fost publicate în primăvară pentru pregătirea elevilor. „Subiectele sunt mai aproape de modalitatea de testare PISA. Subiectele au făcut obiectul unor multiple teste de antrenament, sunt cunoscute, tematica de asemenea a fost cunoscută. Din perspectiva gradului de dificultate nu sunt nici mai simple, nici mai complicate”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.
****Știre inițială****
Astăzi, 22 iunie, este prima probă scrisă la limba și literatura română din evaluarea națională. S-au înscris 3.504 elevi din județul Neamț, din 3.745 școlarizați în anul 2021 și un absolvent din anii trecuți. Sunt 109 școli în care se susține examenul, dintre care 32 în urban și 77 în rural. În fiecare sală de examen trebuie să existe camere de supraveghere video funcționale.
Examenul durează două ore calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea datelor de identificare în caseta de pe prima pagină a broșurii. Singurele obiecte pe care elevii le pot avea asupra lor sunt instrumentele de scris, cartea de identitate, apă. Se consideră tentativă de fraudă sau fraudă deținerea sau utilizarea oricăror obiecte sau gadget-uri care îi pot ajuta pe elevi să copieze, ceea ce atrage eliminarea din examen. Broșura și ciornele pot fi predate după minim o oră de la începerea rezolvării subiectelor.
C.I.