0:00

  • Români, Ruginoasa, Sagna

Din 2004, la Români, primar este Manole Ciobanu și cel puțin la ultimele alegeri devotamentul său pentru PSD nu poate fi pus la îndoială. A câștigat pentru USL alegerile județene, a surclasat totul la alegerile parlamentare unde a obținut un procent de aproape 70%. La europarlamentare a reușit să aducă la vot 1.075 oameni, din care 49,02% au votat USD ( PSD-UNPR-PC) restul partidelor nereușind să strângă măcar 10%. Un element important de care trebuie să se tină seama în comună îl reprezintă foștii votanți ai PP-DD, dacă vreți, cei nemulțumiți de sistem, oamenii care au crezut în minciunile lui Diaconescu. Au fost peste 18% la alegerile județene și peste 15% la parlamentare, undeva în jur de 300 de voturi. Dacă acestea se duc spre PSD și ai lui, lucrurile ar sta perfect pentru alianță, dar ei pot fi și un bazin de voturi în condițiile în care ar exista cu adevărat un partid de dreapta.
Alegerile europarlamentare în comuna Ruginoasa reprezintă pentru USD cea mai clară înfrângere din județ. Aici, din cele 896 de voturi valabil exprimate, doar 198 (22,10% ) au mers spre USD, situând  în felul acesta organizația pe ultimul loc în clasamentul coeficienților. Primarul Nicu Chirilă de la PDL nu a cedat nici unui cântec de sirenă dinspre partidul de guvernământ și a reușit un scor ca în vremurile bune ale partidului de 45,21%, cu 406 voturi. Dacă la acestea adăugăm și voturile PNL-ului și PMP-ului rezultă un scor categoric pe dreapta județeană. În perspectiva prezidențialelor, va fi foarte greu să câștige cineva fără a avea acceptul lui Chirilă.
La Sagna, fostul primar PDL Gheorghe Iacob așteaptă să vadă dacă cei care l-au convins să vină spre PSD se vor ține de promisiuni și-l vor ajuta să meargă înainte pe linia investițiilor. Din punctul său de vedere, el și-a făcut datoria și a scos un scor bun pentru USD, de peste 48%, aducând 459 de voturi din totalul de 940 valabil exprimate.  De fapt, trecerea sa spre PSD s-a văzut deja de la alegerile parlamentare, unde schimbarea de macaz a fost clară pentru toată lumea. Probabil că așteptările primarului vor trebui îndeplinite până în octombrie, în condițiile în care data alegerilor prezidențiale a fost stabilită pentru 2 noiembrie. (V. BĂLĂNESCU)

Articolul precedentCeahlăul a plecat în Serbia
Articolul următorUn judeţ unicat / Fruntaşi mincinoşi la retrocedări