alimente-ue

* distribuirea alimentelor va fi reluată la 1 august

De la 1 august 2013, în Neamț va fi reluat Planul European de Ajutoare pentru Persoanele Defavorizate. Acesta presupune acordarea de alimente persoanelor din mai multe categorii considerate defavorizate, în Neamț numărul acestora, în 2013, ajungând la aproape 70.000. De la 1 august, potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, autoritățile locale vor trebui să stabilească spațiile de depozitare a acestor alimente și procedurile pentru selectarea furnizorilor de alimente în vederea încheierii contractelor, astfel încât să poată începe distribuirea alimentelor. Dintr-un număr de aproape 70.000 de beneficiari, 14.382 sunt persoane cu handicap, 27.526 sunt pensionari, 9.977 sunt șomeri, atât indemnizați cât și neindemnizați, iar 15.284 de persoane sunt beneficiare ale venitului minim garantat.

”Potrivit HG 600/2009, în județul Neamț, alimentele se depozitează la Podoleni, în depozitul Administrației Naționale a rezervelor de Stat, iar de aici sunt preluate și distribuite de fiecare primărie în parte, în funcție de numărul de beneficiari. În momentul de față se formează grupuri de lucru din reprezentanți ai Consiliului Județean, ai serviciilor deconcentrate și ai direcțiilor de asistență socială care se vor ocupa de distribuirea alimentelor prin PEAD”, a declarat Emilia Arcan, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, principalul coordonator al Planului European de Ajutoare pentru Persoanele Defavorizate.

Fiecare beneficiar va primi în acest an de la UE, în cadrul PEAD 2013 câte 10 kilograme de făină, 7 kilograme de mălai, 4 litri de ulei, 2 kilograme de zahăr, jumătate de kilogram de paste făinoase. În plus, anul acesta, persoanele defavorizate vor mai primi miere, zacuscă, conserve de carne de porc și roșii în suc propriu, iar potrivit precizărilor făcute de conducerea CJ Neamț distribuirea acestor alimente va trebui încheiată până la sfârșitul anului. În 2012 produsele alimentare oferite prin PEAD nu au avut foarte mare căutare printre beneficiari, dat fiind faptul că ultimele alimente au „părăsit” depozitele în luna aprilie a acestui an.

Irina CĂLIN

Articolul precedentDacă ajungeţi pe Muntele Ceahlău: Nu ocoliţi Schitul Cerebuc
Articolul următorConferinţă Eranos la Târgu Neamţ