Începe să devină îngrijorătoare insistența cu care se propagă, în spațiul public, dorința partenerilor de a renunța la cota unică de impozitare și de a trece la impozitul progresiv. Asta înseamnă să schimbi regulile în timpul jocului, să renunți la predictibilitatea fiscală pe care orice antreprenor o așteaptă.
Punctul de vedere al Partidului Național Liberal, exprimat de nenumărate ori de premierul Nicolae Ciucă, este cât se poate de clar: fără taxe noi care să afecteze cetățenii și mediul de afaceri.
Renunțarea la cota unică pune în pericol investițiile străine directe în România și există riscul ca marile companii să-și relocheze operațiunile în țări vecine, precum Bulgaria și Ungaria, unde există cota unică.
Pe de altă parte, experiența ne-a demonstrat că supraimpozitarea conduce la creșterea economiei subterane, cu consecințe negative asupra bugetului, prin scăderea veniturilor. Nu în ultimul rând, statul român nu are infrastructura necesară pentru a încasa un impozit progresiv, Ministerul de Finanțe și ANAF nefiind pregătite administrativ pentru acest pas.
Investițiile reprezintă singura modalitate de a dezvolta economia, de a crește încasările la buget, iar introducerea de noi taxe, mai ales în contextul actual al războiului de la graniță, nu reprezintă o soluție sustenabilă.
Ministerul de Finanțe are toate pârghiile necesare pentru a diminua evaziunea fiscală și pentru a colecta venituri la bugetul de stat, fără să împovăreze antreprenorii, sectorul privat.
Eugen Țapu-Nazare, senator
Președintele Comisiei de Antreprenoriat și Turism din Senat