În perioada 11-14 iulie are loc etapa naţională a Concursului internaţional “Tineri în pădurile Europei”, organizat de Regia Națională a Pădurilor- Romsilva și Ministerul Educației. Gazda acestei etape este Parcul Natural Vânători Neamţ.

Participă cele 10 echipe care s-au calificat urmare a preselecției naționale, reprezentând  judetele Olt, Brăila, Tulcea, Gorj, Mehedinți ,Cluj, Neamţ, Galați, Teleorman şi Bistrița.

WhatsApp Image 2023 07 13 at 10.54.34

“Obiectivele concursului sunt: conștientizarea în rândul elevilor și a cadrelor didactice din România a valorilor cadrului natural european; educarea elevilor în ceea ce privește gestionarea durabilă a pădurilor și a conservării biodiversității; implicarea tinerilor în proiecte comunitare. Anul acesta etapa națională este gazduită de Parcul Natural Vânători Neamţ. Concursul constă, în această etapă, în două probe, fiecare reprezentând 50% din rezultatul final. Un test grilă în care echipele de elevi vor rezolva un set de 30 de întrebări, în limba engleză, într-un timp de maxim o oră şi o probă practică – formată din mai multe activități/sarcini surpriză, care sunt  comunicate la momentul începerii probei”, a declarat Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Național Vânători Neamţ.

Se acordă premii de la I la III, constând în vouchere LIBRIS în valoare de 500 lei – 300 de lei pentru fiecare membru al echipei câștigătoare (trei elevi si profesorul coordonator). Toţi participanţii vor primi diplome şi un premiu constând în suveniruri din Ţinutul Zimbrului.

Marţi, 12 iulie, a avut loc proba teoretică la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare din Târgu-Neamţ, iar în această dimineaţă, 13 iulie, are loc proba practică în Parcul Natural Vânători Neamţ. Tot astăzi, de la ora 19:00 va avea loc festivitatea de premiere. Pe parcursul celor trei zile de concurs elevii participanţi au fost antrenaţi în mai multe activităţi cu rol educativ şi recreativ: excursii la Cetatea Neamţului, Mănăstirea Agapia şi Muzeul Vivant de aici, Depozitul de armăsari de la Dumbrava, Mănăstirea Neamţ, Grădina Zoologică “Dragoş Vodă” şi Casa Memorială Mihail Sadoveanu.

Ediţia din acest acest an este finanţată în cadrul proiectului „Ținutul Zimbrului – un model de conservare prin procese naturale și dezvoltare sustenabilă prin educație și ecoturism” prin intermediul Fundației OMV Petrom programul „Verde pentru viitor”, dezvoltat de FDSC și ProPark. Asociația de Ecoturism din România (AER) implementează proiectul în parteneriat cu RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Vânători Neamț, Asociația Mioritics și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice.

Angela Croitoru

Articolul precedentPiatra-Neamț: Magistrala de apă nu va fi gata la sfârșitul lunii august
Articolul următorScandalul cu azilele groazei, efectele în Neamț: un cămin condus de un angajat de la protecție socială închis și zeci de amenzi zilnic
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.