ArcanJudețul Neamț a rămas în urma Iașului și Bacăului, din punct de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor, pentru că autoritățile au ratat toate șansele de dezvoltare locale avute la dispoziție în ultimii ani.

Deși am avut acces la fondurile guvernamentale și europene, n-am reușit să atragem banii pentru investițiile absolut necesare pentru creșterea economică a județului nostru, afirmă Emilia Arcan, senator Pro România și candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț.

Potrivit datelor oficiale, în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, în regiunea Nord-Est, Neamțul se află în spatele județelor Iași și Bacău cu o valoare de 6.951 de euro / pe cap de locuitor, în creștere de la 6.187 de euro în 2018.
„Este un loc nemeritat având în vedere potențialul geografic, logistic și uman al județului nostru.
Este un exemplu relevant că autoritățile care au condus Neamțul în ultimii ani n-au reușit să-și facă treaba așa cum trebuie”, a mai spus Arcan.

Potrivit acesteia, Neamțul are nevoie de o echipă de profesioniști în administrație locală, atragere de fonduri europene, experți în business și dezvoltare regională.

„Nu avem timp de pierdut.

O spun și voi continua să spun acest lucru, pentru că este cel mai important. Nu avem timp de pierdut, de stat și așteptat cu mâna întinsă la București, de așteptat ca cineva să investească la noi în județ, să deschidă fabrici, afaceri, să angajeze oameni.

Nu avem timp de pierdut în dispute politice, în atacuri. A venit momentul să schimbăm modul în care se administrează acest județ.

Neamțul trebuie să fie o oază de oportunitate pentru investitori, un exemplu la nivel național privind modul în care se construiesc proiectele europene, mai ales că România va avea la dispoziție peste 80 de miliarde de euro pentru dezvoltare în următorii ani”, a mai spus candidatul la președinția Consiliului Județean.

Emilia Arcan spune că a dezvoltat deja un plan de relansare economică a județului, cu ajutorul experților pe care i-a cooptat în echipa sa pentru Consiliul Județean.
„Avem o strategiei cu trei ținte, pe termen scurt, mediu și lung. Primul obiectiv este să stabilizăm și să creștem resursele bugetare pentru 2021 prin susținerea capitalului nemțean.

Le vom oferi oamenilor de afaceri tot sprijinul pentru a-și dezvolta business-urile într-un mediu predictibil, pentru a putea plăti taxele și impozitele din care ne construim bugetul. Vrem să atragem mai mulți bani la buget, pentru a avea resursele necesare, inclusiv din fonduri UE, pentru a reface școlile, pentru a investi în infrastructura sanitară, pentru a-i ajuta pe bătrâni și pe cei defavorizați.

Celelalte două obictive vizează focusarea pe investiții cu dezvoltare pe orizontală, în infrastructura rutieră și feroviară, în turism și servicii. Fără să creștem nivelul investițiilor nu avem nicio șansă să creștem din punct de vedere economic, nu vom avea cum să stimulăm creșterea salariilor în Neamț”, a mai spus Emilia Arcan.

„Dacă în ultimii ani construcțiile au fost motorul dezvoltării regionale, avem de gând să ne focusăm, pe termen mediu și lung pe stimularea investițiilor în agricultură, unde avem o scădere de 4,9% la nivelul regiunii Nord Est, și pe turism, unde declinul este de peste 3%.

Împreună cu experții din echipa mea, am construit strategii concrete de dezvoltare în agricultură și turism, adevărate planuri de business care vor eficientiza resursele și vor exploata oportunitățile de finanțare. Avem o zonă bogată în resurse, terenuri mănoase, obiective turistice pe care alții nu le au și care, promovate puternic la nivel național și internațional, prin toate mijloacele necesare, inclusiv prin social media, vor genera un plus semnificativ.

De pandemie vom scăpa până la urmă. Trebuie să ne pregătim pentru perioada de efervescență investițională și turistică post-pandemie.

Nu avem timp de pierdut”, a mai spus Arcan.

Articolul precedentȘtire actualizată. Bărbat mort în incendiu
Articolul următorȘtire actualizată. O persoană rămasă încarcerată, după coliziunea a două mașini
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.