Elevii gimnaziști și-au găsit vocațiile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Liceele cu profil vocațional nu duc lipsă de pretendenți.  Reprezentanții unităților școlare au remarcat faptul că elevii de gimnaziu sunt mai interesați, comparativ cu anii trecuți, să ocupe un loc la filierele vocaționale. Marți, 3 iunie, s-au afișat rezultatele finale la probele de aptitudini pentru elevii care își caută vocația. Deși popularitatea seminariilor teologice a scăzut semnificativ în ultima perioadă, anul acesta, Seminarul Teologic Liceal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț a avut de unde să aleagă. Au fost 33 de candidați care au simțit că sunt „chemați”, în „detrimentul” a 28 de locuri libere. Din pretendenții care au optat pentru specializarea Teologie ortodoxă, 32 au fost aleși.

O altă situație surprinzătoare au avut cei de la Colegiul Național „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamț, unde se pare că dorința de a călca pe urmele ”Domnului Trandafir” este una mare. Școala a pus la dispoziție 56 de locuri pentru specializarea învățători-educatoare unde au fost declarați admiși 144 de candidați. Nici cei care simt că sunt făcuți pentru muzică ori pentru arta plastică nu sunt puțini.

Anul acesta, Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamț a prins în planul de școlarizare 28 de locuri pentru Muzică și 28 pentru Arte plastice și decorative. Nu mai puțin de 105 candidați și-au „încercat” talentul în fața comisie de admitere. Dintre aceștia au demonstrat și convins la Muzică doar 33, iar la Arte plastice și decorative numai 49.

Nici sportul n-a fost o tentație măruntă pentru cei care termină a VIII-a. Fie că sunt atrași de fotbal, handbal, volei sau atletism elevii cu veleități sportive și-au încordat mușchii pentru cele 84 de locuri disponibile pe care Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamț le-a scos la concurs. Pentru acestă oportunitate au transpirat nu mai puțin de 139 de elevi. Locurile nu au fost ocupate chiar dacă elevii au fost admiși la probele de aptitudini. Liceele vocaționale își vor putea afla numărul exact de elevi cu drept de înscriere abia după Evaluarea Națională, când, în urma stabilirii mediilor de admitere, se vor stabili „câștigătorii”. (M. TEODOROF)

Articolul precedentFraţii Tănase, spaima Satului olimpic, după gratii
Articolul următorAntrenorii Ceahlăului vor continuitate