0:00

Elevii și profesorii nemțeni de la aproximativ 40 de unități școlare din Neamț au fost, pentru o săptămână, mesagerii voluntariatului. În tot acest timp, au dăruit legume, fructe și… iubire elevilor care provin din familii defavorizate, oamenilor din Centrele Sociale, pacienților internați în spitale și persoanelor care sunt prizoniere în case fie din cauza bolii, fie din cauza anilor grei ai bătrâneților. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț au precizat că activitatea de voluntariat s-a desfășurat în „Săptămâna legumelor și a fructelor donate” (17-23 noiembrie), o săptămână în care cei care au învățat să dăruiască au primit în schimb zâmbete, mulțumiri și lacrimi de bucurie.

„La început, acest demers care face parte din activitățile Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară s-a numit Săptămâna cartofului. Pentru că cei care s-au implicat au dorit să dăruiască mai mult decât cartofi, am schimbat denumirea în Săptămâna legumelor. Voluntarii nu au vrut să se rezume doar la atât, așa că denumirea acestei săptămâni a mai fost schimbată odată. Acum se numește Săptămâna legumelor și fructelor donate. Este incredibil cum s-au mobilizat elevii și profesorii. Au promovat campania pe rețele de socializare, au adunat legume, fructe, alimente, haine și încățăminte. Sunt multe de spus despre beneficiile acestei campanii, dar, dincolo de orice cuvinte, sentimentele pe care le trăiesc atât beneficiarii, cât și voluntarii sunt unice. Elevii învață să dăruiască, iar în schimb primesc bucuria celor care au nevoie de o mângăiere. Empatizează, învață să împartă timpul lor și cu alte persoane care au nevoie de atenție, de sprijin, de o vorbă bună”, a spus Ionela Meda Știrbu, inspector pentru învățământul special din Neamț.

Spre exemplu, copiii de la Dulcești au mers pentru a dona, din cele pe care au reușit să le colecteze, persoanelor asistate de la Asociația „Iubire și Speranță” din Roman. Elevii de la Bălțătești i-au vizitat cu brațele încărcate de alimente și dragoste pe cei de la Fundația Filantropică „Omenia” din Târgu Neamț. Elevii din Roznov și-au îndreptat atenția, în special, către Căminul pentru persoane vârstnice din Roznov. Una din cele mai emoționante activități de voluntariat a fost cea a profesorilor și elevilor din Boghicea. Copiii au mers prin noroaie și pe o vreme deloc prietenoasă, către casele încărcate de singurătate a 6 bătrâni și 3 persoane cu nevoi speciale din satele Boghicea, Slobozia și Căușeni. Nici legumele și nici fructele nu au fost cele mai bine primite ajutoare de cei aflați în nevoi. Prezența copiiilor și vorbele de alinare au fost cele hrănitoare „alimente” care le-au înseninat fețele celor vizitați. (M. TEODOROF)

Articolul precedentPercheziţii la firmele de lemn, 4 patroni duşi la audieri
Articolul următorRegizorul Andrei Şerban la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ