astronomie 2015 suceavaÎn perioada 24-27 august, s-a desfăşurat la Sulina concursul naţional de astronomie şi pagini web ,,Sub cerul astral al Deltei”.

„Scopul acestui concurs a fost de valorificare a potenţialului elevilor în domeniul ştiinţelor, astronomiei și informaticii prin complementaritatea educaţiei non-formale, precum şi dezvoltarea acestora în vederea formării ca viitori cetăţeni europeni proactivi”, a precizat inspectorul şcolar general al IȘJ Suceava prof. Gheorghe Lazăr, într-un comunicat de presă.

La competiție s-au înscris elevi din ciclul primar, gimnazial şi liceal, concursul având mai multe probe: observaţională cu ajutorul telescoapelor, proba teoretică, proba de determinare a coordonatelor unui loc de pe plajă cu ajutorul unui gnomon (o tijă cu lungimea de 1m) şi proba de prezentare a unui proiect. Rezultatele elevilor suceveni au fost unele remarcabile. La categoria juniorii mici, echipajul format din Andrei Costin elev în clasa a IV–a la Şcoala Gimnazială ,,Al. I. Cuza” Fălticeni şi Doroftei Luca, elev în clasa a V-a la Colegiul Naţional ,,Ştefan cel Mare” Suceava, a obţinut premiul I. Elevii participă la cercul de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava, coordonat de prof. dr. Petru Crăciun.

Tot la această categorie a obţinut premiul I elevul Babiuc Ioan din clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială Clit, comuna Arbore, prof. îndrumător Ilie Cosovanu.

La categoria juniorii mari, două echipaje ale judeţului Suceava au obţinut premiul I şi anume: echipajul format din Dumistrăcel Sabina, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ,,Ştefan cel Mare” Suceava, prof. îndrumător Crăciun Petru şi Lungu Eduard, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ,,Ştefan cel Mare” Suceava, dar şi echipajul format din Crîșmariu Andrei, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu” și Rebenciuc Paul, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială ,,Miron Costin”, profesor îndrumător Crăciun Petru.

La aceeaşi categorie, Turturean David, elev în clasa a VII-a Colegiul Naţional ,,Ştefan cel Mare” Suceava, prof. îndrumător Crăciun Petru și Țehanciuc Alexandru, elev în clasa a VIII-a la Liceul Tehnologic ,,Tomşa Vodă” Solca, prof. îndrumător Ilie Cosovanu, au obţinut premiul al II-lea.

Premiul III la categoria juniorii mari a fost obţinut de echipajul format din Andrei Andreea, clasa a IX-a și Dănilă Răzvan, clasa a VIII-a, ambii elevi la Colegiul Naţional ,,Nicu Gane” Fălticeni şi membri ai cercului de astronomie de la Clubul Copiilor Fălticeni, prof. îndrumător Crăciun Petru.

Lotul judeţului Suceava a fost însoţit de următorii profesori: Andrei Carmen – Colegiul Vasile Lovinescu Fălticeni, Magdalena Cosovanu – Liceul Tehnologic ,,Vasile Gherasim” Marginea, Ilie Cosovanu – Liceul Tehnologic ,,Tomşa Vodă” Solca şi Crîşmariu Emilia – CJRAE Suceava. (M. TEODOROF)