0:00

Eleni Agori Pascalidis, asul de neogreacă de la Olimpiada Națională, ZCH NEWS - sursa ta de informații

*„Îmi plac sarmalele, Cetatea Neamțului, Vulcanii Noroioși și opera «Baltagul»”

Eleva Eleni Agori Pascalidis, de la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț este o pretendentă de luat în seamă la Olimpiada Națională de Neogreacă, aceasta fiind singura nemțeancă ce a trecut cu brio de faza județeană (n.r. – singurul candidat care a luat nota 10). Fata de 16 ani, nu are mai mult de cinci ani de când a început să studieze pe băncile școlilor din România. S-a născut în orașul Trikala (Grecia) aproape de Meteora și a ajuns în România datorită mamei care este româncă.

Lecții de română la Școala din Bălțătești

„Tatăl meu este grec, iar mama româncă. La început am locuit cu bunicii mei la Valea Seacă, Bălțătești. Acolo am făcut clasa a VI-a”, a spus Eleni. A spus că nu i-a fost ușor, mai ales la școala din Bălțătești. Deși învățase câteva cuvinte de la mama ei, la școală totul a fost mai greu. „Nu mi-a fost teamă că nu o să pot învăța limba. Cred că e o limbă ușoară”, a adăugat Eleni. Și-a lăsat în urmă colegi de clasă, rude, locuri în care a copilărit. Se mai întoarce în vacanțele de vară la cei care i-au rămas aproape și vorbește cu ei, pe internet sau la telefon, ori de câte ori are ocazia. Clasele a VII-a și a VIII-a le-a absolvit la Școala Gimnazială Nr. 5 din Piatra Neamț.

Eleni Agori Pascalidis, asul de neogreacă de la Olimpiada Națională, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Fără muncă nu aș reuși”

Acum, la Colegiul Naţional de Informatică, și-a redescoperit limba și este dornică să o studieze îndeaproape. „Primii cinci ani de școală i-am făcut în Grecia, apoi am încercat să mă adaptez la școala din România. Mama a fost cea care mi-a spus de clubul de neogreacă. Aceste cursuri se fac la sediul comunității elene din Piatra Neamț. Sora mea care este mai mică decât mine și-a dorit să facă dansuri, iar eu mi-am dorit să studiez limba greacă”, mai spune Eleni.

Cu modestie declară că ar putea exista oameni care să spună că rezultatul era unul așteptat, dar lucrurile stau un pic diferit. „Nu pot să spun că ce am învățat până în clasa a V-a, în Grecia, nu-mi este de folos, dar nici nu este suficient pentru a reuși la o olimpiadă. Mai am de pus la punct multe noțiuni de gramatică. Fără muncă și fără sprijinul profesoarei mele Smaranda Iamandi nu aș reuși”, a mai spus grecoaica.

Rezultatul de la Olimpiada Județeană a motivat-o foarte mult și nu spune că-și dorește vreun loc pe podium ci „doar” să ia punctajul maxim. Mai departe?

„Este prima competiție de acest gen la care am participat. Îmi doresc ca pe viitor să revin în aceste competiții și dacă voi avea ocazia, să merg în Grecia pentru a studia Medicina”.

Marian TEODOROF

Dor de Grecia

Din Grecia, a adus cu ea dorul pentru rudele și prietenii pe care i-a lăsat acolo. Spre exemplu, ne-a povestit că, în această perioadă, în orașul ei, este un carnaval la care participa cu mare bucurie. Din păcate, „carnavalul” oferit de români în timpul sărbătorilor de iarnă spune că nu poate înlocui sentimentele care o leagă de acel eveniment. Dacă ar fi să facă recomandări unui grec în ceea ce privește vizitarea României spune că din „pachetul complet” n-ar trebui să lipsească sarmalele, Cetatea Neamțului, Vulcanii Noroioși și opera „Baltagul”.

Articolul precedentPonta 3 – guvern de coaliţie / Ponta 3 – Koalíciós kormány
Articolul următorPartidul Mişcarea Populară – Comunicat de presă