Marius Alexe (19 ani), un tânăr săritor, care-și ajuta vecina să strângă apa de pe folia pusă să protejeze apartamentul, la data când am făcut noi documentare după o ploaie, este suspectul principal în cazul incendierii blocului nemțesc. Anchetatorii l-au reținut și au motive să creadă că el a dat foc, cu bună știință, podului blocului. De aproape o lună Marius Alexe se sustrage cercetărilor. ”Ieri, în baza a două mandate de aducere emise de instanță, tânărul de 19 ani, care se sustrăgea cercetărilor, a fost preluat și condus la sediul unităţii de poliţie pentru completarea probatoriului în cauză”, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț. ”Ulterior audierii, polițiștii au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 ore, tânărul fiind introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al IPJ Neamţ. Astăzi acesta urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive”.

În luna august, când am discutat cu toți locatarii de la ultimul etaj al blocului nemțesc (materialul integral aici), ne-a deschis ușa aparatmentului cu numărul 14 bunica lui Marius Alexe. În casă mirosea îngrozitor a mucegai, iar apartamentul era unul din cele mai afectate de incendiu, dar și de ploile care au urmat. Marius s-a îmbrăcat, a urcat pe bloc și a început să strângă apa de poaie, cu mopul, atât deasupra apartamentului în care locuia, cât și deasupra celui al unei vecine pensionare.

Doar Dumnezeu, nemții care au ridicat construcția și pompierii de la ISU au făcut să nu se întâmple acolo o tragedie colectivă”, a spus unul dintre polițiștii care a lucrat la ancheta privind incendierea blocului. Prejudiciul a fost stabilit la 300.000 de lei, bani care ar trebuie recuperați de la incendiator, dacă, până la momentul trimiterii sale în judecată, se va proba cert că a dat foc intenționat. (C.M.)