Companiile mari din România vor putea accesa un program de susținere pregătit de Guvern, în valoare de 8 miliarde de lei.

Guvernul PNL a aprobat memorandumul prin care se alocă banii pentru sprijinirea marilor companii din țara noastră, astfel încât acestea să treacă peste criza economică generată de criza sanitară. Unul dintre principalele obiective ale acestui program constă în păstrarea locurilor de muncă. Companiile mari pot accesa acest program de susținere pentru a păstra liniile de producție și angajații.

Efectul de multiplicare în economie al programului este de 28 de miliarde de lei.

Potrivit programului companiile mari vor beneficia de aceleași condiții cu cele ale IMM-urilor: astfel, acestea vor primi din partea statului român o garanție care acoperă în proporţie de maximum 90% necesarul de garantare pentru credite noi şi credite acordate de către bănci comerciale pentru realizarea investițiilor și/sau pentru susţinerea activității curente a companiilor. Vor fi cumulate creditele de investiții cu cele de susținere a activității curente, de capital de lucru.

Beneficiarii acestor produse sunt persoanele juridice de drept privat înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990. Programul vizează în special companiile care au o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei în anul 2019 și care au peste 250 de angajați.

Totodată, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Popescu a anunțat că pregătește un pachet de ajutor pentru IMM-uri cu un buget pentru granturi nerambursabile de 1 miliard de euro. Banii urmează să fie alocați astfel:

  • 550 milioane euro granturi pentru investiții, până în 200.000 de euro fiecare grant
  • 350 milioane granturi de capital, tot până în 200.000 de euro, pentru companiile lovite puternic de pandemie: turism, horeca, transport auto, industria de evenimente
  • 100 milioane euro, granturi până în 2.000 de euro pentru firme cu un singur salariat, care este și acționarul companiei și care nu au beneficiat de niciun ajutor în această perioadă.

Economia țării are nevoie de susținere pentru ca să putem trece peste această perioadă dificilă. Împreună facem România bine.

Mugur Cozmanciuc Deputat – Președintele PNL Neamț 

Articolul precedentFOTO: Copiii cărora li se hotărăște soarta – audiați în cameră specială la Tribunalul Neamț
Articolul următorDouă mașini s-au ciocnit, o persoană a rămas încarcerată
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.