Ministerul Sănătăţii (MS) pare să se fi săturat de problemele create de campaniile antivaccinare din ultimii ani şi propune modificări extrem de dure ale legislaţiei din domeniu.

Una dintre prevederile propuse este aceea ca părinţii care refuză vaccinarea copiilor, chiar şi după ce au fost convocaţi „în vederea consilierii”, să fie acuzaţi de “rele tratamente aplicate minorului” în “cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.

Până la acest stadiu însă, Comisiile Judeţene de Vaccinare, care urmează a fi înfiinţate pe lângă Direcţiile de Sănătate Publică din fiecare judeţ, vor duce lupte serioase de convingere, cităm: “contribuie la informarea populației”, “convoacă, în vederea consilierii, părinții care nu se prezintă cu copilul la vaccinare sau care refuză vaccinarea copilului“, “ia în evidență copilul nevaccinat, consiliază părinții (…) minorilor care trebuie vaccinați cel puțin odată la 3 luni, stabilește un plan de recuperare și monitorizează cazul până la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzătoare vârstei”, “sesizează inspecția de stat din cadrul DSP privind nerespectarea obligațiilor părinților”, “propune un calendar de recuperare, după analiza cazului” şi “sesizează serviciul public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului privind neglijarea medicală și încălcarea drepturilor copilului de către părinți în cazul minorului care împlinește vârsta de 18 luni și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii”. E clar că părinţii care refuză şi după atâtea argumente sunt dispuşi să… facă închisoare.

Mai mult, MS vine cu o constrângere suplimentară impunând vaccinarea drept condiţie obligatorie pentru înscrierea copilului în colectivitate. “Pentru garantarea dreptului la sănătate și la educație al tuturor copiilor și tinerilor, la înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se solicită prezentarea adeverinței care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii eliberată de medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare”, potrivit documentului. Practic, dacă se aprobă legea, părinţii care refuză vaccinarea nu îşi vor mai putea înscrie copiii decât la şcoli particulare, dacă sunt acceptaţi şi acolo, ceea ce e foarte greu de crezut!

Proiectul a fost publicat pe portalul MS. Responsabilitatea medicală rămâne acolo unde îşi are locul (“furnizorul de servicii medicale are obligația de a informa părinții cu privire la calendarul național de vaccinare, consimţământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat”), dar responsabilitatea morală este pasată părinţilor (“vaccinarea copilului constituie responsibilitatea părintelui pentru asigurarea stării de sănătate a copilului”). Dacă refuză, şi trebuie să o facă ÎN SCRIS, părinţii riscă enorm.

Proiectul integral al legii vaccinării furnizat de MS:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2017/04/legea-vaccinarii.pdf

De ce s-au adoptat măsuri atât de dure puteţi afla AICI. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentPolițiștii rutieri judecați pentru corupție au scăpat de arestul la domiciliu
Articolul următorMihai Apopii: „Când te analizează un investitor, se uită la ce aeroport și ce drum ai!”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.