0:00

După minivacanța de Rusalii: Județul se întrunește în ședință, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• sunt 20 de proiecte pe care trebuie votul consilierilor județeni, înainte ca aceștia să plece prin concedii

Între două vacanțe, consilierii județeni sunt chemați la ordinara regulamentară de iunie, ca să voteze câteva proiecte ce nu mai suferă amânare. După zilele libere prilejuite de Rusalii, plenul județean se întrunește mâine, 26 iunie, în ședință ordinară, înainte să fie scăpați liberi prin concedii de odihnă și să nu mai fie de găsit până prin august. Sunt 20 de proiecte anunțate pe ordinea de zi, cele mai multe având ca subiect asocierea Consiliului Județean cu diverse localități nemțene, în vederea promovării unor acțiuni de interes județean. Respectiv sărbători locale. Este cazul orașului Târgu Neamț, care solicită (și probabil va primi) 20.000 de lei pentru Zilele Cetății&Zilele Orașului, comuna Războieni care va primi tot 20.000 de lei pentru Sărbătoarea Războienilor, plus asocieri cu Dămuc, cu asociația Future, cu clubul eco-turistic ”Gheorghe Iacomi” și cu Asociația Județeană de Fotbal.

Primele parteneriate luate în calcul sunt cele cu Asociaţia PartNET – Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă, două la număr. Unul din ele vizează șomerii (proiect de peste 2 milioane de lei noi, din care CJ Neamț cofinanțează 2%, adică 8.000 de lei, dar primește în schimb 400.000 lei). În principiu, CJ va organiza o Bursă a locurilor de muncă în Neamț, va distribui promoționalele aferente proiectului și va trimite emisari la întâlnirile echipei de management. Proiectul e doar în faza de depunere a cererii de finanțare și, pe lângă liderul care este PartNET, a cooptat alături orașele Siret și Gura Humorului și Instituto de Formacion Integral (Spania).

Al doilea pas în doi alături de PartNET vizează tot un proiect aflat în faza incipientă a cererii de finanțare – ”Meşterul turistic – integrarea abilităţilor meşteşugăreşti în turismul local – alternativă viabilă de revitalizare a spaţiului rural”.

Prin scrisoarea înregistrată la nr.7444 din 20.06.2013 Asociaţia PartNET – Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă propune Consiliului Judeţean Neamţ încheierea unui acord de parteneriat în vederea realizării proiectului „Meşterul turistic – integrarea abilităţilor meşteşugăreşti în turismul local – alternativă viabilă de revitalizare a spaţiului rural”. Sub denumirea pompoasă se regăsește intenția de a găsi la țară niște oameni, fără loc de muncă, dar cu diverse priceperi și îndemânări, pentru a-i integra într-o activitate turistică. Activitățile prevăzute în proiect sunt delicioase prin forma în care au fost ele exprimate: ”în scopul certificării cunoştinţelor, abilităţilor şi aptitudinilor pentru activităţi în domeniul meşteşugăresc;

promovarea meşteşugurilor tradiţionale prin acţiuni  de marketing şi integrare în diferite structuri; furnizarea serviciilor de informare, consiliere profesională şi formare profesională; vizite de studii în Italia pentru a identifica experienţe în crearea micilor afaceri meşteşugăreşti în mediu rural”. CJ se implică prin ”asigurarea conceptului şi implementarea unui program pilot de susţinere a promovării integrării meşteşugurilor în turismul local la nivelul judeţului Neamţ, cu furnizarea unor categorii de experţi, elaborarea unei Strategii la nivel judeţean de susţinere a integrării activităţilor meşteşugăreşti în activităţile turistice locale, dezvoltarea şi aprobarea unui Program pilot de susţinere de către administraţia locală a dezvoltării micilor afaceri care valorifică abilităţile meşteşugăreşti în contextul turistic local, implementarea acţiunilor de promovare la nivel local de susţinere a programului pilot”.

Totul se ridică la 12.921.384 lei (cu TVA inclus), din care Consiliul primește fix 411.016,16 lei, dar după ce contribuie cu 2% (8.425,83 lei). În acest parteneriat întru dezvoltarea durabilă, pe lângă Asociația PartNET se regăsesc CENTROCOOP, Asociația de promovare a dezvoltării regionale și integrării sociale, Consiliul Județean Dâmbovița, Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V. (Germania) și, evident, CJ Neamț, dacă vor bine vota consilierii.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentEnache a sunat ”adunarea” în Copou
Articolul următorTalpa: Trei decenii de activitate pastorală