laurentiu leoreanu impreuna cu realizatorii filmului

A fost odată ca niciodată un italian care s-a îndrăgostit de o romașcancă, aflată la muncă, împreună cu familia, undeva în sudul Italiei. În urmă cu 10 ani, Carlo Fusco – ajuns de acum regizor, a venit pentru prima dată în România. I-au plăcut locurile natale ale soției, i-au plăcut oamenii și… ciorba. În acest final de săptămână, după discuții purtate în această vară, regizorul italian a ales ca destinație Roman – România pentru a difuza în premieră în țara noastră filmul „Vento di Sicilia”. Asta în condițiile în care în Italia, premiera va avea loc abia în luna decembrie. Tot Romanul poate fi orașul în care regizorul italian să înceapă filmările la o nouă producție. La Roman, alături de regizorul Carlo Fusco au fost în acest final de săptămână prezenți și producătorul filmului – Nunzio Vella, dar și  Eebra Toore, un actor de 32 de ani, din Franța. Cei trei s-au arătat foarte deschiși atât față de autoritățile locale, dar și față de presă. Carlo și Eebra au spus câteva cuvinte și în românește, inclusiv „mulțumesc”, au făcut poze cu romașcanii doritori și s-au arătat încântați că cinematografia nu a apus încă aici.

„Îmi place România, îmi plac românii, au un suflet mare. Am vrut să fiu aici pentru că este important pentru mine, e importantă dezvoltarea cinematografiei. Iar acest domeniu ne poate ajuta să ne cunoaștem reciproc, inclusiv în domeniul artei și al culturii. Împreună cu mai mulți producători discutăm despre varianta de a salva cinematograful din Roman. Dorim să filmăm aici o următoare producție. Îl apreciez ca și actor pe Alexadru Potocean (n.r. –  a jucat rolului lui Adi în “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”), îmi place de el”, a declarat regizorul Carlo Fusco.

Și Eebra Toore s-a arătat încântat de meleagurile romașcane, apreciind inclusiv modul cum arată Romanul: “Oamenii sunt frumoși, cu suflet mare și le place arta, se vede că există un apetit pentru cultură. Aveți un primar care s-a implicat în cultură, în sport, în a ajuta oamenii și se vede acest lucru”.

Ciorba, micii şi folclorul

Carlo Fusco spune că, în general, străinii se îndreaptă doar spre orașele mari, spre capitala țărilor, dar el crede că și provincia are încă multe de demonstrat. Dacă filmul “Vento di Sicilia” a fost un proiect independent, cu un buget de un milion de euro, regizorul spune că industria cinematografică din Italia a devenit, din cauza vremurilor și lipsei banilor, una comercială: Toată lumea vede și vrea doar afaceri și mai puțin artă. Se pune și la noi accent pe mult comercial și mai puțin pe valoare. Carlo Fusco a început să învețe alături de un alt regizor italian, în urmă cu 15 ani, după alți 5 ani reușind să facă primul său film, având acum produse 3 pelicule pentru marile ecrane. Cu o soție româncă, Carlo a învățat nu doar să înțeleagă limba, dar și să vorbească destul de bine și îi și plac tradițiile noastre: Îmi place ciorba, îmi plac micii. Îmi place foarte mult muzica populară, deoarece eu sunt din sudul Italiei și există similitudini pe melodii. Și Eebra Toore a vorbit frumos despre români, pe cei care i-a cunoscut în Paris. Ciorba îi este preferată, dar acesta spune că lucruri numai de bine a auzit despre fosta gimnastă Nadia Comăneci. În ceea ce privește un viitor parteneriat pentru salvarea de la ruină a cinematografului „Unirea”, primarul Laurențiu Leoreanu spune că este încrezător, deși o astfel de încercare, pornită bine și terminată repede, a avut loc în amfiteatrul restaurantului din Parc.

Claudia MATEI