Actualizare: După anunțul perchezițiilor, Călin Georgescu a reacționat pe Facebook: „Sistemul comunisto-bolșevic continuă abuzurile odioase! Azi, la ora 6 dimineața, au descins din nou în zeci de locații peste familii, trezind copii din somn. Caută să inventeze dovezi pentru a justifica furtul alegerilor și pentru a face orice în demersul de a bloca o nouă candidatură a mea la prezidențiale. Caută de trei luni fără succes. Eu, în numele votanților mei, dar și a celor care deși au alte opțiuni politice vor o Românie democratică și liberă – mă lupt cu acest sistem securistic care ne vrea în sclavie. Trăim în comunism, nu este nimic liber și legal în tot ce se întâmplă. Nu cedez, mă bazez pe sprijinul vostru, al tuturor și vă aștept sâmbătă, în Piața Victoriei!”.
Știre inițială: La o zi distanță după ce instanța supremă s-a pronunțat prin sentință definitivă asupra anulării alegerilor prezidențiale din 2024 și a respins acțiunea formulată de Asociația pentru Apărarea Libertății Publice (APALP) și Călin Georgescu, Parchetul General a anunțat ample percheziții, se pare la apropiați ai lui Georgescu. Aproape 50 de descinderi domiciliare au loc în mai multe județe din țară ancheta vizând infracțiuni referitoare, printre altele, împotriva ordinii constituționale.
Sursă Video: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală au efectuat, în cursul zilei de astăzi, 26 februarie 2025, 47 de percheziții pe raza județelor Sibiu, Mureș, Timiș, Ilfov și Cluj. În cadrul acestor activități au fost vizate 27 de persoane fizice și 4 sedii aparținând unor persoane juridice”, anunță Parchetul General.
Aceeași sursă mai arată că sunt suspiciuni privind săvârșirea infracțiunilor de acțiuni împotriva ordinii constituționale, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, efectuarea, fără drept, a oricăror operațiuni cu articole pirotehnice, instigare publică, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, sau promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid împotriva umanității și de crime de război, precum și răspândirea, în spațiul public, a unor idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe.
Sursă Video: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
Se fac cercetări și pentru acuze de inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații, fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale și comunicarea de informații false. „Precizăm că percheziția domiciliară este un procedeu probatoriu reglementat de Codul de procedură penală, în vederea descoperirii și strângerii probelor necesare soluționării cauzei, care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Imagini de la percheziții publicate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
Răspunsul ICCJ la cererea lui Călin Georgescu de anulare a deciziei CCR privind alegerile prezidențiale
Reamintim că decizia instanței supreme referitoare la anularea posibilității de reluare a turului doi a alegerilor prezidențiale din 2024 a fost dată pe 25 februarie și este definitivă. „Respinge excepția nulității recursului, ca nefondată. Admite excepția lipsei de interes a recursului și, în consecință, respinge recursul formulat de recurenții Asociația pentru Apărarea Libertăților Publice – APALP și Călin Georgescu împotriva Încheierii din data de 12.12.2024 și a Sentinței civile nr. 138 din 18 decembrie 2024, pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a IX-a Contencios Administrativ și Fiscal, în ceea ce privește soluția dată cererii de suspendare întemeiate pe prevederile art. 14 din Legea nr. 554/2004, ca lipsit de interes. Respinge cererea de efectuare a unei trimiteri pentru solicitarea unui aviz CEDO, ca inadmisibilă. Respinge recursul formulat de recurenții Asociația pentru Apărarea Libertăților Publice – APALP și Călin Georgescu împotriva soluției date cererii de sesizare a Curții Constituționale, ca nefondat. Definitivă. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 25 februarie 2025”, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție.
(G. S.)