0:00

Specialistii Direcţiei Sanitar-Veteriare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Neamţ susţin că, până la această dată, au fost recoltate 75 de cadavre de păsări de apă de pe malurile lacurilor Bâtca Doamnei, Pângaraţi şi din zona Pieţei Centrale din Piatra Neamţ. În 25 de cazuri au fost confirmate suspiciunile de gripă aviară. Chiar astăzi, 21 februarie, au fost descoperite 11 leşuri, fiind preluate probe pentru determinarea cauzei decesului.

DSVSA Neamţ: „Populaţia nu conştientizează pericolul gripei aviare!”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDirectorul DSVSA Neamţ, Sorin Ulea, susţine că „am instituit programul de de măsuri  şi consider că a fost aplicat aşa cum trebuie. Important este să menţinem bariera între păsările sălbatice şi cele aflate în gospodăriile oamenilor şi cele din exploataţiile comerciale. Ne confruntăm cu un aspect mai puţin plăcut. Am încercat şi se pare că nu prea am reuşit interzicerea contactului populatiei cu păsările bolnave sau cadavrele. Am prelevat cadavre din curţile oamenilor, este vorba de un caz înregistrat la  Roznov. Populaţia nu conştientizează pericolul şi aspectele negative ale acestuia”.

Conducerea Prefecturii Neamţ speră ca DSVSA să ducă o campanie de informare mult mai amplă. Conducerea Direcţiei a precizat că vor fi tipărite mai multe pliante de informare, care vor fi distribuite mai ales în mediul rural, aici fiind înregistrate cele mai multe probleme. Specialiştii au mai precizat că, „din experienta anilor 2006 şi 2007, în perioada următoare va fi  înregistrată o regresie, deoarece se încălzeşte vremea. Cel mai important este să nu fie înregistrate cazuri în gospodăriile oamenilor şi în exploataţii”, a completat Sorin Ulea. (G.B.)

Articolul precedentClădirile cu risc seismic de la Spitalul Județean Piatra Neamț rămân la nivelul analizelor în ședințe
Articolul următor„Caravana Pofta de Carte”, două zile în Neamţ
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.