Autoritățile sanitare din Neamț remarcă o ușoară creștere a numărului de infectări cu Covid. În ultimele 7 zile, 233 persoane au fost confirmate cu Covid – 19, respectiv cu 100 mai multe decât în săptămâna anterioară și nu au fost raportate decese, potrivit Direcției de Sănătate Publică Neamț.
De la ridicarea stării de alertă, în 9 martie 2022 și până astăzi, 19 iulie, au fost confirmate 1.416 de cazuri de infectare, dintre care 119 copii și 640 din persoanele confirmate erau vaccinate. În același interval s-au înregistrat 14 decese la persoane cu vârste între 48 și 93 de ani, cu boli cardio-vasculare. Două persoane din cele decedate în acest interval erau vaccinate. „În prezent, 49 de persoane infectate cu SARS Cov 2 sunt internate în spitalele din județ, din care 8 copii. 55% din pacientii internati au forme medii și severe de COVID-19, iar 9 persoane din cele internate sunt vaccinate. Nu sunt persoane internate în secțiile ATI. Au fost depistate 2 focare COVID-19 în 2 unități sanitare cu paturi – 22 de persoane sunt infectate”, arată sursa citată.
De această dată, nici unul din focare nu este la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, după cum a precizat managerul Alexandru Filimon. Acum doi ani, la începutul pandemiei, primul focar apărut în Neamț la unități sanitare a fost la spitalul județean. Oficial, acesta a fost unul din motivele pentru care la finele lunii martie a fost declarat spital suport exclusiv Covid. Măsura a făcut ca, aproape doi ani, pacienții, unii cu boli grave, cronice, să caute alți medici și alte spitale din țară unde să se trateze.
Incidenţa cazurilor de infecţie are trend crescător și a ajuns la 0,49 cazuri la mia de locuitori, în Neamț. DSP reamintește că după pozitivarea unei persoane prin test rapid sau PCR, aceasta se poate prezenta la centrele de evaluare de la spitalele din Piatra-Neamț, Roman și Târgu Neamț pentru evaluare. Antiviralele orale se administrează în regim ambulatoriu doar pe bază de prescripţie medicală, iar medicaţia antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc. Anticorpii monoclonali pot fi administraţi în centrele de evaluare în regim de spitalizare de zi. Măsurile de protecție la infectare sunt cele cunoscute: spălarea mâinilor des cu apă și săpun, dezinfecție, evitarea aglomerației, etc.
C.I.