În luna iulie, nemțenii cu boli cornice și dizabilități vor afla de la medicii de familie cât de importantă este mișcarea în statusul fizic și psihic de fiecare zi. Campania „Prin mișcare, o sănătate mai bună!” este derulată de Direcția de Sănătate Publică Neamț în cadrul campaniei naționale. Scopul transmiterii informațiilor este de a crește numărului de persoane care află despre efectele benefice ale activității fizice și a consecințelor sedentarismului asupra sănătății fizice și psihice și despre nivelele minime de activitate fizică recomandate pentru persoanele cu boli cronice și dizabilități.
La nivel județean, Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății va desfășura următoarele activități:
- transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către rețeaua medicilor de familie, rețeaua de mediatori sanitari/asistenți medicali comunitari din județ;
- activități de informare-educare în comunități derulate de asistenții medicali comunitari;
- tipărirea și distribuirea de postere și pliante în unități medicale și asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi din județ;
- activitate de informare și distribuirea de pliante în centrul pentru persoane vârstnice din Piatra Neamț și Roman;
- postarea pe site-ul D.S.P. Neamț și pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la I.N.S.P. București.
Din categoria bolilor a căror evoluție și prognostic pot îmbunătățite prin practicarea regulată a unui nivel minim de activitate fizică fac parte: obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, osteoporoza, anxietatea, depresia și cancerul. Pentru fiecare din aceste diagnostice, profesioniștii din domeniul sănătății pot indica pacientului tipul de activitate fizică recomandat, ca parte integrantă a unei intervenții complexe care include tratamentul farmacologic sau nonfarmacologic, modificările stilului de viață și contraindicațiile specifice condiției medicale.
Studiile europene indică faptul că românii se implică mult mai puțin în activități fizice față de media europenilor. În timp ce mai puțin de jumătate din europeni nu fac nici o activitate fizică, în România, procentul populației sedentare este de 63%. Și interesul pentru exerciții fizice și sport a scăzut cu 3 procente într-un interval de patru ani, potrivit DSP Neamț.
C.I.