22 de fântâni publice din mediul rural au apă nepotabilă, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț. Sunt ultimele date făcute publice și raportate Prefecturii Neamț, reieșite în urma controalelor derulate anul acesta în 10 comune și analizarea în laborator a probelor de apă prelevate din 33 de fântâni. Procentul nepotabilității este de 66,7% la apa consumată de localnici din aceste surse. Cele 10 comune unde apa din fântâni este necorespunzătoare sunt Bârgăuani, Bicaz Chei, Crăcăoani, Pângărați, Pipirig, Poiana Teiului, Ștefan cel Mare, Tarcău, Urecheni și Vânători-Neamț.
“La fiecare început de an, DSP Neamț a înștiințat, prin adrese scrise, toate primăriile din județ care dețin fântâni publice, privind riscurile pentru sănătatea populației care consumă apă din fântânile a căror parametrii nu se încadrează în concentrațiile maxime admise, conform legii de potabilitate a apei 458/2002 și 311/2004, făcând recomandări privind inscripționarea fântânilor cu textul «APA NU ESTE BUNĂ DE BĂUT», plasate la loc vizibil, asanarea, dezinfecția fântânilor cu substanțe clorigene, menținerea igienei fântânilor permanent (dotarea cu capace, taluzarea malurilor) și solicitarea repetării probelor după luarea acestor măsuri”, se precizează în comunicatul de presă.
Anul trecut, procentul nepotabilității apei a fost de 62%, spune DSP Neamț, după ce au fost analizate în laborator probe de apă luate din 198 de fântâni publice aflate în administrarea primăriilor, iar 124 de probe s-au dovedit a fi necorespunzătoare:
Cu toate acestea, DSP Neamț spune că nici în anul 2017 și nici anul acesta nu s-au înregistrat cazuri de intoxicație cu nitrați la copiii în vârstă de 3 ani și nici focare de boli infecțioase. Potrivit datelor oficiale, 166.158 de nemțeni din mediul urban consumă apă furnizată prin instalații centrale mari prin captările de la Bâtca, Vaduri, Ticoș (Bicazu Ardelean), Lunca (Borca) și Simionești-Pildești (Cordun) și care sunt sub supravegherea DSP Neamț. Sisteme centrale mici care furnizează apă sunt în comunele Bodești, Bâra, Brusturi, Cordun, Ștefan cel Mare, Horia, Săbăoani, Tămășeni, Ruginoasa, Păstrăveni și Doljești, acestea asigurând apă pentru 72.921 de localnici.
„Un număr de 334.416 persoane consumă apă din instalații locale de aprovizionare, individuale, publice sau microinstalațiile din mediul rural”, mai spune DSP Neamț, care adaugă că de calitatea apei potabile furnizată în sistem public răspunde producătorul, distribuitorul, care „sunt obligați să asigure monitorizarea curentă, de control a apei potabile conform unui program de monitorizare vizat anual de DSP Neamț”.
Iar DSP, la rându-i, este obligată să supravegheze calitatea apei prin acțiuni periodice de control și prelevări de probe de apă la ieșirea din stația de captare și de la consumator. În comunicatul de presă, DSP Neamț nu face nici o referire la sancțiuni aplicate anul trecut sau anul acesta. În schimb, îi asigură pe nemțeni că „s-au făcut demersuri privind actualizarea bazei de date a fântânilor publice de pe raza județului Neamț”, adică s-au trimis notificări la primării. (C.I.)