Pe 20 martie 2018, de Ziua Mondială a Sănătății Orale, medicii care promovează sănătatea din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț au în plan, ca de obicei, să distribuie în școli pliante informative. Nu știm câte astfel de pliante vor ajunge și la elevii din mediul rural, acolo unde nu există nici măcar medici sau asistenți în școli, darmite stomatologi, dar sigur cele câteva sute de materiale informative primite de la Ministerul Sănătății încă de săptămâna trecută vor ajunge la cei de la oraș. Și, astfel, evenimentul a fost marcat.
Pentru cei curioși și cu acces la internet, dacă „frunzăresc” site-ul DSP Neamț găsesc o serie de informații referitoare la Ziua Mondială a Sănătății Orale. De pildă, campaniile derulate în România din anul 2011 în prezent. Sau o statistică pe anul 2016 și anterior privind serviciile medicale dentare la nivelul țării, din care reiese că, în medie, la 1.202 locuitori le revine un medic, față de 1.277 locuitori în anul precedent.
În Neamț, potrivit acestor date, cel puțin la nivelul anului 2016, exista un dentist la 280 de locuitori, în medie. În țară, erau înregistrați în total de 16.442 de medici, în creștere continuă față de anul 2003 (9.447 medici), dintre care majoritatea (14.847) independenți în sistem privat, iar în sistemul public erau 440 de medici în cabinete stomatologice școlare (două în rural), 36 în cabinete studențești și 32 în cabinete independente (două în rural). Dacă aruncăm o privire pe informațiile publicate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț, aflăm că în Neamț, în luna ianuarie 2018, existau în contract 69 de medici stomatologi și 18 cabinete asociate. Decontările pe luna ianuarie a acestui an oscilează între 1.315 lei pe un medic, 2.000 lei pentru cei mai mulți medici și până la 6.000-8.000 lei pentru cei asociați. Sumele înseamnă contravaloarea serviciilor medicale oferite gratuit într-o lună pacienților, puțini, care reușesc să prindă programare la stomatologi. Din 280-300 de medici în Neamț, doar 88 sunt în contract cu CAS, sumele primite fiind, după cum bine se știe, derizorii în ultimii ani.
În rest, pe site-ul DSP Neamț mai sunt multe alte informații statistice despre ce se întâmplă cu sănătatea orală în România, în Uniunea Europeană și în restul lumii, mai puțin în Neamț. Și, desigur, multe sfaturi. (C.I.)