Comunicat de presă. „ESTE VARĂ! Apără-te singur de bolile cu transmitere digestivă!”

DSP neamtÎn anotimpul cald frecvenţa bolilor infecţioase cu transmitere digestivă (boala diareică acută, toxiinfecţiile alimentare) este crescută.

Boala diareică acută este o îmbolnăvire survenită brusc, caracterizată printr-o frecvenţă mai mare, o consistenţă scăzută şi aspect diferit al scaunelor faţă de normal.

Prin scaunele diareice se pierd apă şi săruri minerale (deshidratare) ajungându-se la epuizarea bolnavului sau la deces în cazul sugarilor şi copiilor mici.

Boala diareică acută poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau paraziţi care pătrund în organism prin apă şi alimente.

Sindromul hemolitic-uremic este un sindrom clinic sever care se caracterizează prin insufi-cienţă renală acută, anemie şi o scădere severă, bruscă a numărului de trombocite. Apare în spe-cial la copiii cu vârsta sub 5 ani şi este determinat de Escherichia coli enterohemoragic, virulenţa tulpinilor acestui tip datorându-se, în principal, unor toxine denumite shigatoxine sau verotoxine.

Toxiinfecţiile alimentare sunt îmbolnăviri acute de cauză toxică sau infecţioasă, apărute la maximum 72 de ore după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxine microbiene şi caracterizate prin greţuri, vărsături, dureri abdominale, diaree cu sau fără febră, ameţeli, stare de şoc. Germenii implicaţi în apariţia toxiinfecţiilor alimentare aparţin mai multor genuri microbiene cum ar fi: Salmonella, Shigella, Escherichia Coli, Proteus, Clostridium. Aceştia produc îmbolnăvirea datorită înmulţirii lor în aliment şi/sau toxinei pe care o eliberează.

Atenție la ouă, carne, lactate, creme și înghețată

Alimentele implicate cel mai frecvent în producerea toxiinfecţiilor alimentare sunt: pre-paratele de ouă şi carne, lactatele, cremele, maioneza, îngheţata.

Boala diareică acută și toxiinfecţiile alimentare sunt mai frevente în sezonul estival, iar gravitatea clinică depinde de germenii incriminaţi precum şi de cantitatea de aliment ingerată.

Măsuri de profilaxie

  1. spălarea cu apă şi săpun a mâinilor înaintea de prepararea alimentelor, înainte de fiecare ma-să, după folosirea toaletei şi după schimbarea scutecelor bebeluşilor;
  2. folosirea doar a surselor de apă potabilă pentru preparea alimentelor şi consumul uman – o atenţie deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;
  3. fierberea apei este obligatorie, în cazul în care există îndoieli asupra calităţii surselor de apă potabile ce sunt folosite pentru consumul uman şi prepararea alimentelor;
  4. evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate;
  5. asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4 – 8 º C, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2 – 3 ore de la preparare (refrigerare);
  6. consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;
  7. în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70º C;
  8. evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate;
  9. spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea alimentelor;
  10. evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă vreo leziune sau infecţie (pa-nariţiu) la nivelul mâinilor/degetelor – în cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie folo-sit un pansament steril care să izoleze complet leziunea/infecţia de exterior ;
  11. spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor;
  12. păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor;
  13. asigurarea condiţiilor necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau animale;
  14. evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă, precum îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc.;
  15. fierberea laptelui, în cazul în care acesta nu este pasteurizat.

În prezenţa febrei, vărsăturilor repetate, scaunelor frecvente şi lichide

(cu mucozităţi şi sânge) prezentarea la medic este obligatorie!

Este contraindicată administrarea fără avizul medicului

a medicamentelor antidiareice şi a antibioticelor.

Direcția de Sănătate Publică Neamț

 

 

Articolul precedentNadia Comăneci a purtat torța olimpică la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris
Articolul următorIese și Tupilați din ADI Aqua Neamț, care este din ce în ce mai singură
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.