dsp sediuDirecţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ anunţă, prin vocea adjunctului Mirela Grădinaru, că a recoltat eşantioane din produsele comercializate de compania HexiPharma şi le-a predat Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Neamţ.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei întâlniri pe care prefectul Niculina Dobrilă a avut-o, în cursul dimineţii de 9 mai, cu medicul Mirela Grădinaru, „pe tema obligaţiilor legale ce revin Direcţiei, referitoare la controlul utilizării biocidelor în spitale”.

„Prefectul a fost informat că, în perioada 29.04 – 4.05.2016, au avut loc controale în unităţile sanitare cu paturi din judeţ, în cadrul cărora s-au recoltat teste de sanitaţie de pe suprafeţele de lucru şi au fost verificate stocurile de substanţe dezinfectante existente la nivelul unităţilor spitaliceşti şi achiziţionate de la compania HexiPharma. Specialiştii Departamentului de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, în data de 7 mai, au recoltat eşantioane de probe din produsele comercializate de compania HexiPharma, probe care au fost predate Inspectoratului Judeţean de Poliţie, în vederea trimiterii lor pentru verificarea eficienţei de către un laborator de specialitate acreditat”, se specifică într-un comunicat al Prefecturii Neamţ.

Ce e 46 faţă de 47?

Adjunctul DSP a mai informat că, pe trimestrul I al anului în curs, s-au înregistrat 46 de cazuri de infecţii nosocomiale, faţă de 47 în aceeaşi perioadă a anului 2015, iar în unităţile sanitare cu paturi din judeţul Neamţ nu au fost raportate focare de infecţii nosocomiale.

„Directorul adjunct a informat prefectul că, în cadrul acţiunilor tematice de control impuse de Ministerul Sănătăţii, în fiecare an, au fost verificate periodic stocurile de substanţe dezinfectante şi au fost prelevate probe de sanitaţie (aeromicrofloră şi spălături pe suprafeţe), atât de către Direcţia de Sănătate Publică, cât şi de către specialiştii din cadrul unităţilor spitaliceşti”, potrivit comunicatului citat.

Prefectura Neamţ, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, a cerut autorităţilor locale, care au în subordine unităţi spitaliceşti, să demareze un audit intern în spitale, cu privire la contractele încheiate cu compania HexiPharma în perioada 2012-2015. Rezultatele auditului vor fi centralizate la Prefectură şi transmise MAI, joi, 12 mai. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentBraconaj piscicol pe râul Prut
Articolul următorCopil accidentat grav la Ion Creangă
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.