0:00

Drupo, gaura neagră a județului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• ”În loc să meargă pe diminuarea pierderilor, la Drupo batem pasul pe loc”, spune Culiţă Tărâţă

• banca la care firma județului a făcut credit a solicitat garanții suplimentare sau rambursarea integrală a sumei

• o nouă echipă de audit va descinde la Drupo, dar și la celelalte unități din subordinea CJ

Brusc precoupați de soarta economiei județului, mai ales cea în care acționariatul este majoritar al lor, consilierii județeni au solicitat, ieri, în ședință, ca la următoarea întâlnire să li se comunice cum au încheiat primul semestru fiscal unitățile din subordinea CJ Neamț, respectiv rapoarte de activitate și bilanțurile la data de 30.06.2013. ”Trebuie să știm și noi ce se întâmplă la aceste societăți. Acolo unde sunt pierderi și greutăți, trebuie să știm, pentru a încerca să le punem în regulă în semestrul II”, a spus social-democratul Neculai Pușcașu.

Și dacă s-a vorbit de pierderi, s-a ajuns, desigur, la Drupo, această vacă bună de muls într-o vreme, acum doar gaură neagră, fără nicio perspectivă de a fi asfaltată. Președintele Consiliului Județean a sintetizat situația societății într-o propoziție tristă: ”La Drupo sunt pierderi după pierderi”.

Apoi a intrat și în detalii, pentru a oferi o perspectivă și consilierilor județeni: ”Banca a solicitat celor de acolo suplimentarea garanțiilor, în caz contrar cerând rambursarea integrală a sumei. Drupo, în loc să găsească soluții… tot s-au încadrat fel de fel de persoane, care… Nu știu… Nu înțeleg cum și în ce fel au ajuns acolo. Vom trimite iarăși auditul, și nu numai acolo, ci și la Troleibuzul, la Apa Serv, la Spitalul Județean, la toate unitățile. Nu se poate așa ceva! O să vină lumea, domnilor, să ne ceară să dăm socoteală! Cum e, domnu’ Conachi?”, s-a dezlănțuit șeful CJ.

Dl. Conachi, Doru Conachi Gavriliu, fost director la Drupo, actualmente director tehnic în CJ, a bâiguit din public că Guvernul a aruncat un colac de salvare prin vreo 10 miliarde de lei vechi, alocate pentru întreținere de drumuri. Culiță Tărâță i-a retezat-o scurt: ”Ori e o cloacă acolo, pe care nu o distrugem nici cu tunul?!”

Dl. Conachi n-a mai continuat, însă, din hârtii, se desprind singure niște concluzii.

„Cifra de afaceri a Drupo a scăzut de aproape 3 ori”

După cum povestea recent vicele Dan Manoliu, cifra de afaceri a Drupo a scăzut la mai bine de jumătate din cât era în aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care cheltuielile au rămas la fel (dacă nu au crescut, pe ici, pe colo). Manoliu explica, după cum îi fusese și lui explicat, că s-ar fi achitat facturi restante din 2012 și chiar dinainte, datorii la care s-au adunat și dobânzi plus penalități. ”S-a constatat că 16% din veniturile Drupo, adică 273.000 de lei, se duc pe aceste dobânzi și penalități. Numai penalitățile însumează 93.000 de lei. Eu am propus să se introducă o serie de măsuri, astfel încât să se poată remedia situația financiară. De exemplu, trebuie studiat cu atenție capitolul de cheltuieli cu personalul, care sunt nejustificat de mari. Conducerea Drupo a spus că aceste cheltuieli sunt repercusiuni ale vechiului contract colectiv de muncă, ce va expira acum în august. Cheltuielile de personal trebuie să se reflecte în producția lunară. De asemenea, trebuie reglate cheltuielile pentru consumul de carburanți. Cifra de afaceri a Drupo a scăzut de aproape 3 ori față de anul trecut, dar consumul de carburanți a scăzut numai de 1,5 ori”, spunea Dan Manoliu în urmă cu nici două săptămâni.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentIntoxicaţie de la perişoare la Vulpăşeşti
Articolul următorHabemus Manager de 8,6 la Spitalul Județean Neamț