Drumarii pregătiți de polei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Deși ieri a fost anunțat cod galben de polei și chiciură și sunt anunțate, în continuare, ploi și ninsori care ar putea afecta circulația rutieră din cauza formării poleiului, situația nu este atât de gravă pe cât pare. Temperaturile nu au scăzut sub zero grade în cursul zilei de ieri, iar autoritățile sunt pregătite să acționeze cu material antiderapant doar dacă pe timp de noapte temperatura scade cu câteva grade sub zero. Pe carosabil se va acționa cu material antiderapant sau cu clorură, în funcție de sectorul de drum afectat de polei și se are în vedere gradul de dificultate al drumurilor și nivelul de viabilitate.

”Poate pe timp de noapte, situația se va schimba pentru că sunt anunțate ninsori și temperaturi cu minus. La Piatra Neamț, în cursul zilei de 20 ianuarie au fost trei grade cu plus și nu a fost cazul să acționăm cu material antiderapant dar în cursul nopții, dacă temperaturile scad se poate forma polei și atunci dăm cu soluție, nu cu material antiderapant”, a declarat Elena Boengiu, director Publiserv Piatra Neamț.

Nici pe drumurile din județ nu au fost semnalate probleme majore deși în cursul zilei de ieri drumarii au fost avertizați că există pericolul formării de polei.

”Până acum nu s-au înregistrat probleme deosebite, noi suntem pregătiți să acționăm cu material antiderapant, mai precis cu amestec de nisip cu sare. În general problemele apar în zonele de munte, unde temperaturile sunt mai scăzute. Dacă se formează polei se acționează cu cele 14 răspânditoare, pe toate drumurile din județ”, a precizat Claudiu Maftei, director general Drupo Neamț.

Vremea în Moldova

În Moldova, în această săptămână, media valorilor maxime va scădea de la 2 la – 8 grade Celsius, iar săptămâna viitoare spre aproximativ un grad. Evoluția temperaturilor nocturne va fi asemănătoare, în scădere de la 1 la – 11 grade Celsius în această săptămână și în creștere săptămâna viitoare până la – 4 grede Celsius. Precipitațiile, mai ales sub formă de lapoviță și ninsori, vor fi în general slabe cantitativ și se vor manifesta cu precădere în intervalul 24 – 27 ianuarie.

Vremea la munte

Până la sfârșitul acestei săptămâni, temperaturile maxime vor scădea treptat de la medii de 4 – 5 grade la început spre – 5 grade în jurul datei de 26 – 27 ianuarie, când minimele nocturne vor scădea spre valorii medii de – 11 grade Celsius față de 0 – 1 grad la începutul intervalului. În săptămâna ce urmează va avea loc o creștere a regimului termic, astfel încât spre sfârșitul săptămânii se vor atinge maxime diurne de – 2 grade și minime nocturne de – 8 grade Celsius, în medie vremea devenind normală pentru această perioadă. Precipitațiile vor cădea cu precădere în intervalul 21 – 22 ianuarie și 24 – 27 ianuarie, la început vor fi mixte, apoi predominant sub formă de ninsoare.

Irina CĂLIN

Articolul precedentTranzacţiile “artificiale”, analizate de inspectorii fiscali
Articolul următorPDL-ist demisionar din partid și Consiliul Local Târgu-Neamț