După  ce ani la rând au fost plimbați pe la comisiile de evaluare a gradului de handicap, ieri a fost promulgată o lege prin care persoanele cu handicap ireversibil să nu mai fie nevoite să se prezinte anual la comisiile de evaluare. În ediția din săptămâna aceasta, “Mesagerul de Neamț” a prezentat cazul unei bătrâne de 93 de ani chemată la reevaluare, deși aceasta deține un certificate cu gradul I nevăzător și nici nu este transportabilă.

Parlamentarii au ținut în sfârșit cont de realitatea de zi cu zi și au promulgat Legea pentru modificarea şi completarea Art. 59 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Noua lege prevede că persoanele pentru care Comisia de evaluare a stabilit un termen permanent al certificatului  de încadrare în grad şi tip de handicap se vor prezenta pentru reevaluare doar în situația în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiției lor medico-psiho-sociale sau în cazul în care sunt convocați de către structurile competente în cazul unor suspiciuni justificate. Prin această lege în sfârșit se face dreptate celor care trăiesc cu un handicap ireversibil, dar nu mai trebuie să dovedească, prin documente, anual sau de câte ori doresc funcționarii, că viața lor nu s-a schimbat în bine.

O veste bună pentru persoanele cu handicap vine și pe planul financiar. Ministerul Muncii a scos spre debzatere publică un proiect de lege privind compensarea financiară a adulților cu handicap grav. Cuantumul alocației nu a mai fost actualizată din 2008, iar dacă proiectul de lege va trece de votul celor două camere, persoanele cu handicap ar putea primi o indemnizație mai mare decât cea din prezent – adică de 202 lei. (C. MATEI)

Articolul precedentHCM Roman – HC Brăila 18-18 (8-11)
Articolul următorCarte / Petre Isachi: “Despre mine şi Dalila”